EP036: Irena Werner, psiholog

U 36. epizodi emisije TV Stetoskop na televiziji Zdravlje, sa Irenom Werner, psihologom razgovarali smo na teme simptoma anksioznosti i njenog lečenja, kao i o naslednosti shizofrenije. 

Zakažite pregled kod psihologa Irene Werner >>>>>

Pitanje: Imam 30 godina i stalno sam napeta i nervozna. Često mi se dešava kao da imam neku knedlu u grlu i taj osećaj mi jako smeta. Da li je to zbog napetosti ili je ipak nešto drugo u pitanju? Inače sam veliki paničar.

Irena Werner: U suštini, ja bih tu predložila da se najpre ispita da li postoje neke fizičke tegobe. Bez toga ne idemo na procenu nekog psihičkog statusa jer prosto ne znamo da li postoji možda neka upala grla ili slično. Tako da, ukoliko te pretrage pokažu da ne postoji nikakva problematika, onda idemo na ispitivanje psihičkog statusa. Ovo što je pacijentkinja napomenula, anksioznost može da ima veze sa tom knedlom u grlu, zato što je to prosto jedan čest telesni pokazatelj anksioznosti. Naravno nije jedini, postoje i neki drugi pokazatelji kao što su lupanje srca, onda kao kada imate tremu pa se znoje dlanovi, vrtoglavica, probadanje i slično. Ali da kažem da taj simptom može ukazati na anksioznost, a mi bismo to procenili kroz neko psihičko stanje. Naravno, ne bismo procenjivali samo anksioznost nego u sklopu toga i neku drugu potencijalnu problematiku, ali ona svakako može da bude simptom, mada ne jedini. Anksioznost se inače dosta često manifestuje i kroz ponašanje, osećanja i misli. Tako da bismo kroz sva ta tri aspekta morali da proverimo kako to funkcioniše. 

Pitanje: Kažu da je moj problem anksioznost. Imam razne tegobe i to svakodnevno. Bol u grudima, vratu, nogama i rukama, utrnuće po celom telu, ponekad glavobolje, često vrtoglavice. Bio sam na više pregleda, sve je u redu, osim povišenih leukocita. Više puta je rađen ultrazvuk abdomena, rtg pluća, sve je kako treba. Da li je moguće da je anksioznost toliko jaka da osećam stalne tegobe i da zbog njih ne mogu da spavam?

Irena Werner: U suštini, anksioznost može da utiče na to da imate poteškoća sa snom i u smislu toga da teže zaspite, npr. legnete da spavate i ne možete da zaspite narednih sat, dva ili tri, prevrćete se u krevetu i slično. Međutim, ono što je bitno je da to nije jedini pokazatelj ovih simptoma. Ako sam dobro razumela, leukociti su povišeni, tako da verovatno postoji neki upalni proces, tako da bi to moralo da se ispita. Ali svakako, moguće je da zbog anksioznosti osoba ima probleme sa snom.

Pitanje: Rođeni brat mog muža boluje od shizofrenije. Da li postoji nasledni faktor koji može da se prenese na naše dete?

Irena Werner: Kako da ne. U suštini, ukoliko gledamo opštu populaciju, od shizofrenije boluje 1% te populacije. Ukoliko su te srodstvene veze bliže naravno da je veća verovatnoća. Ovde postoji velika verovatnoća za to, ona iznosi oko 25%


Podeli tekst:

Irena Werner je psiholog i licencirani RE & KBT psihoterapeut koji radi sa odraslima, adolescentima i decom sa različitim razvojnim problemima. Irena u radu sa klijentima pored standardnih tehnika za koje je stručnjak ko...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde