Simptomi zaljubljenosti

Zaljubljenost je intenzivno emocionalno stanje koje podrazumeva strast prema drugoj osobi. Ljubav i zaljubljenost su dve različite pojave koje se često mešaju. Ljubav podrazumeva posvećenost. Ona je izbor, dok se zaljubljenost dešava mimo naše volje.

Ljubav i zaljubljenost su dve različite pojave koje se često mešaju.

Zaljubljivanje ima uticaj na fizički, kognitivni i emocionalni plan, te sa zaljubljenošću često dolaze sledeći simptomi:

  • otežano zaspivanje
  • ushićenost
  • strepnja
  • „leptirići“ u stomaku

Drugi znaci zaljubljivanja uključuju preterano znojenje, povišen nivo stresa (i pozitivan stres je stres za organizam!), optimističnost, neprestalno gledanje u objekat zaljubljenosti itd.

Osećanja i fenomeni koji se javljaju u toku zaljubljenosti pod uticajem su neurotransmitera dopamina, jednog od tzv. „hormona sreće“. On stoji iza „varnica“ koje osobe osećaju kada se zaljube. Takođe, dovodi do izoštravanja čula, što neke osobe mogu da interpretiraju kao zastrašujuće i da se osete ranjivo. Zbog dopamina, koji ima ulogu u učvršćivanju navika i zavisničkih ponašanja, neki smatraju da je zaljubljenost oblik zavisnosti.

simptomi_zaljubljenosti

Faze zaljubljivanja

Prema Džonu Gotmanu, postoje tri faze ili stadijuma: požuda, privlačenje i vezivanje.

Neki autori ova tri stadijuma razlažu na šest manjih stupnjeva. Ti stupnjevi su:

  1. Osoba zadobija veći značaj u vašem životu, postaje više od potencijalnog partnera ili više od prijatelja
  2. Ta osoba vam sve više okupira misli. Ne samo da ste preokupirani njome, već vam misli ka njoj često lete.
  3. Idolizujete i idealizujete tu osobu; sve što radi vam se čini neodoljivim.
  4. Razvijate visok nivo samosvesnosti, jer su sada ulozi veći. Postajete više svesni načina na koji se predstavljate, jer sad postoje veći rizici, na primer, da se veza raspadne.
  5. Osećate se komforno kada ste u prisustvu ove osobe i kako provodite sve više vremena zajedno, vaš odnos odlikuje dublji nivo intimnosti.
  6. Želite da učvrstite vezu i da drugoj osobi stavite do znanja vaše namere. Imate jasniju predsatvu jedno o drugom i toga kako biste se uklopili kao par.

Ne zna se tačno koliko je vremena potrebno da bi se prošlo kroz ove stupnjeve. Nekada je moguće proći kroz sve ove faze u veoma kratkom vremenu, kao što je nedelju dana, i ustanoviti jaku fizičku i emocionalnu povezanost sa osobom. Međutim, samo vreme može da pokaže da li će se između osoba razviti ljubav.


Podeli tekst:

Irena Werner je psiholog i licencirani RE & KBT psihoterapeut koji radi sa odraslima, adolescentima i decom sa različitim razvojnim problemima. Irena u radu sa klijentima pored standardnih tehnika za koje je stručnjak ko...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde