Šizofrenija – hronična bolest mozga

Šta je šizofrenija?

Bolest počinje u tinejdžerskom ili ranom odraslom dobu. Iako je kod mnogih obolelih ona hronično oboljenje, mnogi bolesnici mogu da vode ispunjen i aktivan život, posebno zahvaljujući novim mogućnostima lečenja.
Poremećaj najčešće počinje postepeno. Javljaju se povlačenje, osamljivanje, gubitak kontakta sa okolinom, smanjena efikasnost u školi ili na poslu, napetost, razdražljivost, neodređene telesne smetnje, zapuštanje lične higijene... Poremećaj može da počne i burno, kada se ispoljavaju simptomi kao što su impulsivne reakcije ili agresija, pa čak i pokušaj suicida.
Kod shizofrenih bolesnika mogu da postoje sledeći poremećaji:
 • Poremećaji mišljenja:
  - Po formi – najčešće disocirano mišljenje, salata od reči, neologizmi (izmišljanje novih reči.
  - Po sadržaju – najčešće sumanute misli (paranoidne, mesijanske, ideje veličine...)
 • Poremećaji opažanja – najčešće halucinacije (akustične, optičke, cenestopatske...)
 • Poremećaji pažnje – ispoljavaju se u nesposobnosti bolesnika da se koncentriše
 • Kognitivni simptomi – najvažniji su poremećaji izvršnih funkcija (poremećena sposobnost da se odabere zadatak i započne njegovo izvršavanje), radne memorije i dugotrajne memorije
 • Poremećaji doživljavanja sopstvenog JA – nedostatak osećanja vlastitosti sopstvenih misli, postupaka, želja ili raspoloženja
 • Poremećaji emocija i afekta
 • Poremećaji volje
 • Poremećaji nagona
 • Nedostatak uvida u postojanje poremećaja – bolesnik ne veruje da je bolestan, a halucinacije ili sumanutosti im se čine stvarnima.

Koji su uzroci šizofrenije?

Sposobnost da se jasno misli, da se donose odluke i da se stvarni život razlikuje od fantazije, biva ugrožena. Pored toga, društveno funkcionisanje i dnevna rutina postaju izazov.Mozak čine milijarde nervnih ćeliija. Svaka od njih prenosi i prima informacije od drugih nervnih ćelija. Kod shizofrenije, komunikacija između ovih ćelija je poremećena.

Pravi uzroci oboljenja su još uvek nepoznati. Pretpostavlja se da postoji više od jednog uzroka. Između ostalog, transmiteri u mozgu su u disbalansu. Ovi transmiteri su važni za obradu i prenos informacija između nervnih ćelija.

Kod obolelih postoje poremećaji u oblastima mišljenja, percepcije, osećanja, ponašanja i preduzimljivosti. Bolesnici oboleli od shizofrenije povremeno nisu u stanju da razlikuju stvarnost od sopstvenih predstava. Shizofrenija može različito da utiče na ljude. Kod određenog broja bolesnika se pojavljuju brojni simptomi, kod određenog broja, pak, samo neki. Oni mogu biti manje ili više izraženi.

Pomažu li lekovi?

Lečenje duševnih, odnosno psihičkih oboljenja lekovima izaziva često sumnjičavost, odbijanje i nelagodnost posebno kod bolesnika. To je razumljivo. Duševno je, kao i telesno, specifično obeležje svakog pojedinca.
Nije daleko od istine da smo veoma nepoverljivi kada naše duševno treba da primi bilo kakve uticaje spolja. Istina je da osećamo, mislimo i delamo preko funkcija našeg mozga koje mogu biti ugrožene nekom bolešću kakva je shizofrenija.
Lekovi za shizofreniju – stručnjaci ih nazivaju neuroleptici ili antipsihotici – ne izazivaju promene ličnosti i nemaju za cilj ni prigušivanje ni smirenje simptoma. Njihova svrha je da ublaže specifične promene u biohemiji mozga osoba obolelih od shizofrenije, kako bi se poremećeni biološki sistem ponovo normalizovao.
Biohemijski procesi našeg mozga su složeni i komplikovani,  kao i čitav naš centralni nervni sistem. Kao i drugi lekovi u medicini, tako ni antipsihotici još uvek ne deluju sto posto i ne pomažu kod svakog čoveka u istoj meri. Razlog je postojanje različitih tipova shizofrenije. Za njihovo dejstvo je potrebno vreme.
Uprkos ovim ograničenjima, poslednjih decenija je i u lečenju shizofrenije lekovima postignut terapijski napredak. Kada su otkriveni prvi antipsihotici, ovi lekovi su prouzrokovali znatan broj neželjenih dejstava.
Moderni antipsihotici imaju znatno manje neželjenih dejstava. S obzirom na to da se tipična neželjena dejstva prve generacije više ne javljaju, o drugoj generaciji lekova protiv shizofrenije govori se i kao o atipičnim antipsihoticima. Ipak, do danas ne postoji lek koji je u potpunosti bez neželjenih dejstava.
Danas postoje različiti antipsihotici tako da lekar može da pronađe lek koji ima najbolje dejstvo i koji ispoljava najmanje neželjenih dejstava kod određenog bolesnika.

Kada i koliko dugo moraju da se uzimaju antipsihotici?

Cilj akutne terapije je da se zaustavi iznenada razbuktalo stanje bolesti. Akutno lečenje je najčešće lečenje tabletama, injekcijama i infuzijama.
Na početku je potrebno ublažiti bolesne strahove, ublažiti duševnu napetost i savladati preteranu razdražljivost. Ovo se najčešće postiže za nekoliko dana. Međutim, potrebne su nedelje za tretiranje svih navedenih akutnih simptoma.
Ukoliko je akutna epizoda bolesti prošla, lekovi imaju važnu funkciju u zaštiti od povratka bolesti. Stručnim rečnikom, radi se o profilaksi recidiva. Shizofrenija je, na žalost, oboljenje koje se vraća. Visok procenat svih ljudi obolelih od shizofrenije nakon nekoliko meseci ili godina ponovo oboleva.
Za sprečavanje povratka bolesti porebno je trajno uzimanje lekova u  vidu tableta ili injekcija u obliku depoa. U poslednjem navedenom slučaju oboleli dobijaju jednu injekciju sa razmakom od nekoliko sedmica ili meseci u zavisnosti od leka.

Koji postupci u lečenju mogu takođe biti od pomoći?

Na žalost, ne puno njih.
Najdelotvornije je lečenje medikamentima i odgovarajuća pomoćna i prateća terapija ponašanja.
Najvažnije je da se bolesnik i članovi porodice dobro informišu i u saradnji sa stručnim licima (lekari, psiholozi, socijalni radnici...) rade u zajedničkom interesu kako bi oboljenju dali što manje šanse.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 41

 1. Gaga 14.02.2024

  Moj sin jedinac imao je dijagnozu F29 i umesto da ga leče psihijatar mu je davao u bolnici antipsihotike Haloperidol i Leponex i to u većim količinama koje nije smeo ni da daje zajedno, jer izazivaju zapaljenje srčanog mišića kao i što mu je istovremeno davao u bolnici lek Eftil pa dolazi do moždanog edema i dobijao je mendilex, predoziran, imao je penu u ustima, povišenu temperaturu, mumlao, jako crvenilo lica i moje sunce je za šest dana koliko je bio u bolnici umrlo u zlatnih 37 godina živita. Evo mog iskustva.


 2. Sanja 25.09.2023

  Molim vas da mi pišete. Ćerka mi je u bolnici F 29 već 4 nedelje, doktor kaže da je bolje kada ja pričam s njom i vidim šta se promenilo. Ona priča nepovezano, čak je počela i da psuje, a to nikad nije radila. Promenjivog je raspoloženja, plače, smeje se pa bude besna. Molim Vas, može li neko da mi piše koliko ovo može potrajati?


 3. Tatjana Zivkovic 25.11.2022

  Imam sina Dijagnoza sizofrenija F29 Nece da se leci Nece da pije lekove Kako pomoci u toj situaciju? Ima 28 god Srce mi je slomljeno Kad ga nesto pitam tesko odgovara Zatvara se u sobu Onazapin pio 20 mg bio bolje I prestao Cak mu smanjeno na 10mg Sad nece lek nece da ide kod lekara Pusi 4 pakle cigara Bojim se da mu se ne desi nesto Molim da li postoji neka inekcija posto lek nece da pije? Takodje da li postoje psihijatri koji vrse kucne posete? Hvala


 4. Shiljo 008 25.11.2022

  Cao Svima ja dugo Godina Imam tu sisofreniju najbolji lek je samo.da Budete U pokreru raditi imati Devojku i ne biti Sam ! Krecite se svaki Dan budite aktivninu svemu lekovi uzimajte pre spavanja jedno.dva SATA pre nego sto zaspete i sledeci Dan Ste Kö Novi preko Dana ne uzimajte nikakve lekove Samo Ako Ste U Notu sto znaci Ako dobijete depresivu ili tako nesto ondak Samo jeden lek od jedoch mg larocepama i ondak Ste Po ovo Kö Novi i tako ide to vidite ja Jos nisam ozenjen Ako ima Neka zenska Interesse nek mi se Javi nek pise na komentaru cao Svima koliko vas ima 😉


 5. Verica Markovic 08.11.2022

  Ja Imam glasove po glavi nom stop mi nesto prica po usta svesna sam svega primecujem Sama da se nesto desava


 6. Majka 07.11.2022

  Moj muz posle smrti brata se isto razboleo,bio je u bolnici…pije lekove olancepin i hvala Bogu dobro je.Ali ako uzme alkohol onda vec se primecuje ne moze normalno da funkcionise


 7. Majka 20.10.2022

  Moj sim ima 22g i boluje od šitofrenije f23 koristi onzapin u kombinaciji sa metoten.Godinu dana koristi ovu teraterapiju.Oseća se bolje,još uvek ima glasove ali manje .Nadam se da neće dugo potrajati ovo stanje.Teško je celoj porodici,trudimo se maksimalno.Upisao je kurs englesko i za računare.Ima obaveze odlazi tri puta nedeljno u teretanu.Dobio je na telesnoj težini 20kg za godinu dana.


 8. Ana 29.06.2022

  Ljubav, razumevanje, paznja, lepa rec, redovna terapija , ne odustajati , ne biti sam u svemu


 9. Siki 06.01.2022

  Imam sifru f29 i sa lijekovima torendo i ksalol odrzavam da sa sasvim ok ,jedino sto me u predjeju čela da imam kamen ponekad i pece čelo


 10. Milos 31.10.2021

  Samo Crkva,molitva,dobar duhovnik!Nikakvi lijekovi.Bog je najbolji doktor!Djavo ne miruje!!Svakom danom sve vise napada!!Kada ti nadjem slabu tacku,e tu nastaju muke!Vidimo gresan zivot bez Boga!Ne molimo se,ne postimo,ne drzimo se Bozijih zakona!Molitva braco I sestre,dobar duhovnik,svetinja I Bog!


 11. Pravoslavlje 30.10.2021

  Posledice bolesti dece dolaze od grehova roditelja. Mnoge majke i babe su abortirale- smrtni gresi sto je ostavilo traga na dusi ploda, mnoge iz neznanja isle vracarama, gledale natalne karte, ulazile u sekte i joge, zbog telegonije isto deca stradaju. Zato sve bolesti Bog leci prvo ispovedanje svog tereta iz proslosti, priprema i pricest. Roditelji pa deca. Starac Tadej u knjigama opisuje sto su deca dusevno bolesna. Radost i mir vam u duhu je knjia


 12. Tatjana 29.09.2021

  Kad svaki put kad se probudim lupa mi srce kao ludo i osetim strah jel je i to znak shizofrenije .Molim za misljenje


 13. Ruzica milic 03.09.2021

  Moj sin se bori sa sizofrenijom od svoje 22 godine..sad Ima 28 godina. Redovno uzima lekove ali glasovi u glavi su prisutni.manje ili vise a uz to I ceste glavobolje. Neznam kako da mu pomognem..ako neko ima koristan savet Koji pomaze Puno bi znacilo


 14. Lidija 24.06.2021

  D dan zamolila bi vas da mi neko odgovori da li se sizofrenijaa leci ,moj sin ima dvadeset god i bio je hospitalizovn u bolnici dLaza Lazarevi sa sirom F29 mesec dana pusteni je kuci sa sirom F23 i terapijom Eftil ozapin i lorezepan pije dva meseca stanje se popravi i odjednom nece i sve se vrati nemogu tako da ga gledam kako se muci i zivi u tami skida muziku ,zamisljen puno pusi dali postoji neka nada da se izleči i da krene na bolje molim za odgovor.


 15. Ana 30.04.2021

  Da li paranoidna shizofrenija i jedan shizofrenija napad (shizofrenija.non specificata) mogu biti udruzeni i pojaviti se u priblizno isto vreme? Sa pacijentom see nije dovoljno dugo razgovaralo pre postavljanja prve dijagn., paranoidne.


 16. Aleksandar 20.04.2021

  Ja bolujem od sizofrenije imao sam strahovite napade halucinacije i sulicidnih misli pre dve godine sam zaglavio bolnicu (toponica) imao sam glasove u glavi neprestano,pet dana nakoh hospitalizacije u bolnici glasovi su nestali sad pijem samo onzapin od 15 uvece normalno radim zivim kao i pre sizofrenije osecam se dobro i zahvalio bih se svojoj doktorki Snezani Manojlovic koja mi je pruzila svu mogucu paznju da bi me lekovima dovela u stanje normale


 17. Jelena 29.12.2020

  Pored toga sto slusate lekare, i uzimate redovno th.....vodite decu, u crkvu svake nedelje, da se pricescuju....pogotovo vi kojo ste bili u sektama...kod svestenika da se ispovedi...i svake nedelje na sluzbu...i videcete i sami preokret....milost Bozija je velika....nista ne mozete izgubiti....a videcete sta sve mozete dobiti Ono sto je ljudima( i lekarima nemoguce) Bogu je moguce 😊


 18. Jelena 06.09.2020

  Pozdrav svima...ja imam sina od 22 god. Trenutno je na psihijatriji,rekli su mi da je pocetak sizofrenije. Citala sam vase komentare i nadala se da cu nesto pozitivno cuti. Mnogo mi je tesko da ga gledam kako se pati a ne mogu da mu pomognem. Verujem u boga da ce moje dete ozdraviti i naci mir u glavi i dusi. Sam je sebi isprao mozak jer se uclanio u sektu..duhovni razvoj i meditacije...ako neko ima slicano iskustvo neks mi pise. Hvala.


 19. Nadezda 11.12.2019

  Daj Boze da ima


 20. Majka 08.10.2019

  Imam sina od 24 godine koji je oboleo od te bolesti 2011. godine, kojoj ne želim da pominjem ime. Još je na lekovima, i čini mi se da je ceo naš život velika tama, na žalost. Najviše mi je žao njegove tužne mladosti. Htela bih da pitam za taj čip koji pominje Petar. O čemu se radi?


 21. Silvana Andonova 09.01.2019

  Dobar dan, moj sin ima sizofreniju i ja 24 godina trenutno je u bolnici ali bojim se da tamo sama okolina bolesnika lose deluje na njegov oporavak. Čini mi se da je jas gore sada i da je jos vise pao u svoje samopouzdanje nego sto je bio kod kuce.promenili su mu terapiju od olanzepine, lorazepam, zanfexa i mendilex i sada pije nozinan, haldol i mendilex. Dozu su mu povecali,sada je tamo 17 dana i doktor kaze da treba vremena. Ne znam ali ne ide mi na dobro i bojim se.Ne znam dali se moze staviti pod kontrolom da funkcionise normalno,zato sto i karakter mu je vrlo mek i naivan.maci me pomisao da mune bide gore nego sto je bilo i kako da mu pomognem jer je ovo zaista strasno.Bio e zdrav i vrlo inteligentan momak,a sad nema nikakvu koncentraciju i pamcenje.Slusa neke glasove i oni mu oduzimaju energiju,nekoliko pute je probao suicid sa medikamentima.Interesuje me dali da on ostane hospitaliziran,i dali se moze ziveti sa ovom bolescu. Potpuno sam razocarana i ne vidim izlaz. Puno hvala,pozdrav


 22. Mozaik 20.07.2015

  Moja majka je dusevno bolesna ima 58god htela je da izvrsi samoubistvo vesanjem u njenim 30 godinama kada sam ja bio dete. Kabal je pukao nije izdrzao njenu tezinu i tako osta da se muci ceo zivot. Pije antidepresive koji su je umrtvili, smire je ali stradaju svi ligamenti kosti i misici. Zbog te bolesti stradaju emotivno deca koja ne znaju sta se desava, nezene se gube poslove u zalbi za majkom i sami su depresivni. Supruznik se gubi i gusi u svoj toj muci umire od kancera. Kuca se raspada fizicki. Nastupa prljavstina pa smrad zapustene kuce oronuli zidovi popucala stakla na prozorima.  Porodica se gasi nestaje jedan ogranak porodicnog stabla. Eto da vas upoznam. I da nezaboravim okolinu koja vas sazaljeva i bezi od vas kao od kuge, jer depresija se prenosi i na komsije na sve koji zive blizu. Rat je blago stanje, oluja nevreme je med i mleko. Ova bolest je dusevno mucenje koje traje i nema leka!


 23. fata 13.10.2013

  Postovane dame i gospodo jasam majka jednog 25 godisnjeg sina koji ima paranoidnu sizofreniu lecen je raznim lekovima ugoijo se tako da vise nece lekove da uzima pa vas molim dali neko zna ksko da lesim sina sa prirodnim lekovima kome da se obratim dusa me boli kad ga vidim samo u sobu u tamnici nece svetlo nikako. Nigde ne izlazi. Jasam ocajna molim vas da mi odgovorite dali je moguce lecenje biljkama. Zahvalna majka


 24. Vanja Stojev 31.08.2013

  Koja je šifra sa dijagnozom šizofrenije? F31


 25. saša 24.03.2013

  Imam blisku osobu sa svim simptomima te bolesti. Ne znam o kojem tipu se radi točno. Zna li netko kako prepoznati predfazu napadaja tj. Epizode? Također, da li netko zna gdje se na internetu nalazi popis psihijatara u zagrebu, a koji se najviše bave tom vrstom bolesti? Također, da li netko zna je li to na kraju nasljedan bolest i kolike su šanse da dijete oca oboli od iste?


 26. Dragan Maroski 12.11.2011

  Sizofren da se ucuva samog sebe, obiduje de se oslobodi od aksioznost sa primena i mehanizam u odbrani-najcesta proekcija iz koje niknuje paranoidne ideje.


 27. feniks 09.11.2011

  Sizofrenija je teska i mucna bolest ali je, hvala bogu, izleciva. Od nje sam obolela u 22-oj godini-nisam mogla da citam i pisem, imala sam halucinacije, crne misli, prosto sam bila nesto izmedju zivih i mrtvih. . . "tabula raza", ma ni zube nisam mogla da operem ljudski, smetali su mi prjaki zvuci i svetlost. Nakon dijagnoze, pocelo je lecenje antipsihoticima koji su me nacisto umrtvili. Raspolozenje, agresija, halucinacije i sve ostalo se smirilo ali je moj pogled bio izgubljen, bila sam usporena i sve mi je pretesko padalo. Gde sve nisam bila, sta sve nisam probala. . . Od doktora do vracara. . . Ipak, u 26-oj godini mi je usled odredjenih okolnosti terapija ukinuta. Doktori su me bukvalno otpisali. Ali su majka i par mojih najboljih prijatelja bili uz mene. U svom tom paklu imala sam snazni nagon da prezivim i ozdravim. U meni je proradio inat-bicu dobro, makar svi doktori ovog sveta mislili drugacije. Hvala bogu, za ovih 5 godina bez terapije-nema bolesti: ) zivim sama, nastavila sam i zavrsila fakultet, imala emotivne partnere, polozila vozacki ispit. . . Sve je doslo u normalu-bez lekova, samo uz moju snaznu volju i podrsku majke i prijatelja. Kako sam se izlecila, ne znam-kao sto ne znam ni kako i zasto sam bila bolesna. Prosto, desilo se cudo ili sam ja nesvesno pronasla put do ozdravljenja. Samo, verujte, ova bolest je strasna-ne zna se kome je teze, pacijentu ili onima koji su uz njega. Zahvalna sam bogu, majci i prijateljima (doktori su bar u mom slucaju nekako zatajili) i svima zelim zdravlje jer dobro znam koliko je vredno. Onima koji se bore sa ovom bolescu zelim da porucim da se nikada ne predaju, a njihovim najblizim da od bolesnih nikada ne odustaju. To se kod mene pokazalo kao dobitna kombinacija za ozdravljenje.


 28. feniks 09.11.2011

  Od ove bolesti obolela sam u 22-oj godini. Ova bolest je teska i mucna-u jednom trenutku nisam mogla da pisem, citam, operem zube. . . Bila sam kao "tabula raza". Bila sam, takoreci, izmedju zivih i mrtvih-tako sam se osecala. Terapiju sam koristila do 26. Godine, kada je zbog spleta odredjenih okolnosti prekinuta. Sada imam 31-u godinu, ziva sam i zdrava. Zivim sama, promenila sam 2 posla, imala emotivne veze za ovih 5 godina, nastavila i zavrsila fakultet, polozila vozacki ispit-sve se vratilo nekim cudom u normalu. Mislim da je izlecenje moguce, jer se ni nakon 5 godina bolest nije vratila. Imala sam problema sa resocijalizacijom jer su ljudi skloni predrasudama i etiketiranju, to je mozda bilo i najtezi deo. . . Kad te okolina gleda sa podozrenjem i nevericom. Vremenom sam i to prevazisla. Nije mi lako da pisem o psiholoskoj agoniji kroz koju sam prosla, pa sada ne zalazim u detalje, ali verujte ova bolest je toliko mucna da mi je tesko da se prisecam kako mi je bilo. Puno mi je znacila podrska majke i prijatelja, vera i nada da ce mi biti bolje. Svima koji se bore sa ovom bolescu porucujem da se nikad ne predaju-volja i zelja pacijenta za ozdravljenjem je presudna, kao i podrska najblizih.


 29. Miodrag 22.08.2011

  Sizofrenija je psiholosko oruzije (bolest koja se proizvodi uz svu tehnologiju koja je danas dostupna). To je struktura u gradjenju, kao i bolest.


 30. aleks 13.06.2011

  To je najgora bolest, kao neki jako opasan rak samo sto sa rakom trpis bolove i umres sa sizofrenijom se zivi. Polako umire i bolesnik i cela porodica, laksi slucaj neznam. Epizode se javljaju u boljem slucaju 1 godisnje u gorem 2 puta, prolece i jesen, jedna moze trajati i po 4 meseci, kraj zavrsavanje u bolnicu. Lekovi ne lece tako i pise to je nesto sto samo smiruje i ovako njihovo dejstvo je slabo a jos kad prestane upotreba. Epizoda moze zapoceti od jako malog stresa, za druge je on zanemarljiv, nesto na sta se ne obraca paznja ali za bolesnika to je sve, kao ploca koja ponavlja jedno te isto. Okolina je bitna, ljudi oko pacijenata su uglavnom u istom procentu kao i bilo koja grupa za anketiranje, vise od polovine su djubradi, ljudi koji napadaju druge lececi svoje probleme, lopovi, maloumnici, nestrpljivi, oni koji vredjaju druge, neljubazni cinovnici, neljubazni doktori, ljudi bez mozga koji cine da bolesniku iako je pametan nanesu toliku patnju da totalno poremete njegov balans mozga, totalno izmesaju njegove podatke u mozgu, poremete sve aktivnosti kao sto su uzimanje hrane, spavanje koga vise i nema i dr. Svaki put najbanalnije gluposti sa tv mogu da izazovu epizodu kod obolelog (pretnja legalizacijom, kao ako nemas papire to je kao smak sveta) , kao retardirane pretnje sudom zbog rtv pretlate televizije koju niko negleda, uzimanje neceg sto je kupio, smucanje oko njegove kuce, bahato ponasanje jednostavno kao on je bolestan sta ce njemu taj blok i pesak uzecu ja to da si oteram, nezainteresovanost za nesto sto je platio kao stav ma on je lud sto pa da se mucim da radim ovo. . . Svaka epizoda uglavnom pocne od takvih gluposti, koletelarna steta ljudi bez mozga. Postoji neka zastitna inekcija na 1 mesec je definitivno ne zeli primati a za duze od 6 meseci ili godinu dana nemogu saznati da li ima i gde da je kupim. Ako neko zna nesto o inekciji neka napise


 31. buba 19.05.2011

  Moj sin ima hebrednu sizofreniju i trenutno je upucen u trajnu ustanovu. Obolio je prije 8 god. Ima 33 god. Zbog halucinacija da ubije mene i sebe je cesto u bolnici. Zadnji put odvela ga policija u bolnicu jer je otisao u policiju i rekao da je ubio majku i oni dosli na uvidzaj. I u bolnici kazu da bi bilo naj bolje ga smjestiti u ustanovu jer nikad se ne zna kad moze nesto biti. Ali on nikad nije nista pokusao a potpuno je miran nego te misli


 32. Hana 07.10.2010

  Meni je jedan profesor psihijatrije rekao, kad sam ga pitala o ovoj bolesti, da jedna shizofrena epizoda ne znaci shizofreniju, da covek moze da se razboli jednom u zivotu i da nikada vise nema recidiv.


 33. Stana 07.10.2010

  Šizofrenija utiče i na porodicu obolelog, a članovi porodice koji brinu o obolelom često odsustvuju sa posla, pa čak ga i gube, javlja im se osećaj tuge i krivice. Istovremeno, same porodice kriju da imaju obolele od šizofrenije, jer tim pacijentima društvo ne posvećuje dovoljno pažnje i stavlja ih na marginu, odnosno oboleli bivaju otpisani iako postoji mogućnost da se resocijalizuju, završe školu i fakultet, da rade i osnuju porodicu.


 34. Anja 07.10.2010

  Šizofrenija utiče na kvalitet života, jer smanjuje radnu sposobnost, dovodi do socijalnog povlačenja i žigosanja pacijenata, a česti su istovremeni somatski i psihički poremećaji koji dodatno pogoršavaju stanje pacijenta. Oboleli su, takodje, često u lošem fizičkom i mentalnom stanju, loše se hrane, previše puše i mnogo piju.


 35. Ana 07.10.2010

  O ovoj mentalnoj bolesti ponekad imamo pogrešnu predstavu, zasnovanu uglavnom na površnim televizijskim filmovima. Stručnjaci kažu da se šizofrenija manifestuje sledećim simptomima i načinima ponašanja: povlačenjem iz društva depersonalizacijom, intenzivnom anksioznošću i nerealnim odnosom prema svetu i ljudima, gubitkom apetita, nevođenjem brige o ličnoj higijeni halucinacijama (osoba čuje glasove i vidi slike koji ne postoje) zabludama raznih vrsta osećajem da je obolela osoba pod vlašću nepoznatih sila. Ova bolest može varirati, dok se obolela osoba bori da je stavi pod svoju kontrolu. Kada je bolest na vrhuncu, ona može biti očigledna po alogičnim rečeničnim konstrukcijama. Neželjena posledica šizofrenije može biti i nekontrolisani bes i nasilje. Šizofreničari mogu imati i pasivne faze bolesti, kada im je “sve ravno”, deluju nepokretno i neemotivno. To su dva ekstrema u okviru kojih se odvija ponašanje obolelog od šizofrenije. To ponašanje može biti predviljivo i nepredvidljivo.


 36. Vita 07.10.2010

  Molila bih sve one koji imaju ličnih iskustava sa ovom bolešću da pišu o tome, konkretno me zanima stanje njihovih emocija


 37. Uki Muki 05.10.2010

  Oporavak i tok bolesti zavise od redovnog uzimanja terapije, odnosno, saradnje pacijenta i njegove okoline, pri čemu podaci govore da se kod 75 odsto pacijenata šizofrenija pogoršava u prvih 18 meseci ako odustanu od redovne terapije. Nažalost, procenjuje se da se samo 25 odsto pacijenata pridržava režima doziranja leka. Čim pacijent prestane da uzima lekove, simptomi se vraćaju.


 38. suzana 05.10.2010

  Niko od nas i ne moze pretpostaviti sta se dogadja u glavama ljudi koji boluju od shizofrenije. . . Totalno rasulo misli, vizuelne, akusticke, gustativne halucinacije. . . Teska bolest je šizofrenija


 39. Ivanka 05.10.2010

  Bolest šizofrenija jeste izleciva. Ima mnogo pacijenata koji su u mladim godinama bolovali od sizofrenije, izlecili se i vise ne moraju lekove da piju i zive sasvim normalnim zivotom. Opet ima i onih drugih.


 40. Petar 05.10.2010

  Čula sam da postoje čipovi koji se instaliraju blizu uha pacijenta, i imaju mikro zvučnike koji ispuštaju prijatne glasove ljudi i tako pomažu u lečenju.


 41. Djoka 05.10.2010

  Postoji li izlečenje od ove bolesti mozga?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde