Odvikavanje od pušenja - efikasna terapija

Pušenje duvana nije samo rizični faktor i uzročnik plućnih i srčanih bolesti, već predstavlja bolest. Svakom pušaču treba pružiti veliku podršku. zbog toga što je bolest relapsirajuća.

Kada je reč o fizičkoj zavisnosti, ona se može rešiti primenom medicinskog nikotina, odnosno nikotin zamenskom terapijom, koja se u mnogim studijama (preko 100) pokazala efikasnom. Kod pušača je u procesu odvikavanja presudna psihološka zavisnost. Stalna podrška je potrebna od strane porodice, struke lekara, farmaceuta, psihologa i svih onih koji su posvećeni zdravlju.

Kombinacija stručne, medikamentozne podrške i socijalnog odobrenja jeste put do najboljih rezultata.

Farmaceuti, najdostupniji zdravstveni stručnjaci primarne zdravstvene zaštite su neiskorišćen potencijal, kada je reč o pružanju podrške pacijentima u odvikavanju od pušenja. Njihova uloga u ovoj borbi je od velike važnosti, ističe šef Savetovališta za odvikavanje od pušenja pri Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, dr Ika Pešić. Pored toga, doktorka je član Komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja.
Veliki broj pušača nakon određenog vremena ima želju da prekine lošu naviku, ali im fali motivacija ili nisu sigurni kako.

Značaj podrške je veliki. Po statistici, preko 85% pušača želi da ostavi cigarete, ali bez adekvatne podrške, svega 3% uspe u tome.

Prestanak pušenja je proces

Prestanak pušenja ne predstavlja događaj. To je proces. Individualni pristup u procesu odvikavanja od ključnog značaja je značaja i daje najbolje rezultate, jer smo svi mi različiti. Ceo program se u procesu odvikavanja adaptira pušaču na osnovu nekoliko parametara: pušački status, iskustvo u odvikavanju, zdravstveno stanje i okolnosti u kojima pušač živi i radi.

Oni koji žele da ostave duvan, navode da im je u tom procesu, pored pomoći struke, značajna i upotreba odgovarajućih medikamenata, navode istraživanja.

Nikotin zamenska terapija predstavlja određenu vrstu komfora za pušače, zbog svoje dostupnosti u obliku žvaka i flastera, te prilagodljivosti na različitim stepenima zavisnosti. Terapija menja deo nikotina, koji su pušači prethodno dobijali iz cigareta. Cilj je da se pacijentima da vreme, kako bi se rešili psihološke zavisnosti. Posle nekog vremena, postepeno se smanjuje i konačno izbacuje upotreba medicinskog nikotina, čime je rešena fizička zavisnost, govori doktorka Pešić.

1.3 milijarde je broj pušača u svetu, u Srbiji je broj u porastu- ističu poslednja istraživanja.

Globalni značaj odvikavanja od pušenja bi doprineo smanjenju stope razboljvanja i smrtnosti, koje su uzrokovane kozumacijom duvana. Život bi bio produžen, a njegov kvalitet bolji- zaključuje doktorka Pešić.

U procesu odvikavanja dešava se sledeće:

  • Za 24 sata organizam se oslobađa ugljenmonoksida, a nivo kiseonika raste.
  • Potrebno je 72 sata da se određeni deo nikotina eliminiše iz tela.
  • Za 7 dana se vraća čulo mirisa i ukusa.
  • Za 12 nedelja polako se vraća funkcija da pluća ponovo mogu sama da se prečišćavaju.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Biljana 25.04.2022

    Kako da se skinem sa leka ksalol


  2. Vesna Jovanović 22.09.2021

    Dijagnostikovan mi je bipolarni poremećaj i citajucu uvidela sam da je skoro tacni ,da ne kažem i gore . Pijem Velahabin 75mg ,samo ujutru,ali sam povela da osećam trske trenutke .Kao prvo nezainteresovanost, nenormaln sam tahikardicna vise puta dnevno i posle prvog pokušaja samoubistva sam lecena ,ali vecina suze opet razmišljam o tome i plsdim se uzano . Ako mogu da pitam za savet.Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde