EP025: Dr Dragana Petrović-Popović, plastični hirurg


U dvadesetpetoj epizodi Stetoskop TV emisije na Televiziji Zdravlje, dr Dragana Petrović-Popović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, odgovarala je na pitanja pacijenata u vezi sa liposukcijom, ožiljcima i popularnim estetskim procedurama.

Zakažite pregled kod dr Dragane Petrović-Popović >>>>>

Pitanje: I kad sam vitka i kad sam punija imam podbradak. Interesuje me da li je liposukcija podbratka štetna zbog blizine štitne žlezde? Nemam problema sa njom, više puta sam je kontrolisala, nalazi su u redu.

Dr Dragana Petrović-Popović: Podbradak prestavlja čestu individualnu karakteristiku određene grupe pacijenata i to je nešto što pacijentima objektivno smeta. Uklanjanje podbratka može dosta promeniti profil pacijenata i njihovo zadovoljstvo sobom. Često se bavimo ovom problematikom. Rešavanje se može pokušati u početku nekim nehirurškim metodama kao što je primena lipolitičkih koktela ili mezoterapijskih koktela, ukoliko je problem izražen u manjoj meri. Ukoliko je problem izražen u većoj meri, onda posežemo za liposukcijom posebno tankim kanilama koje se primenjuju samo u regiji vrata i podbradka i aspiracijom vadimo višak masnog tkiva. Tiroidna žlezda ničim ne može biti ugrožena. Ona jeste u relativnoj anatomskoj blizini, ali zapravo nije toliko blizu. Komplikacije, tipa povreda tiroidne žlezde praktično uopšte ne postoje. Ukoliko pored viška masnog tkiva (podbratka) postoji i višak kože te regije, onda je potrebna i jedna dodatna operacija radi rešavanja viška kože. Svakom pacijentu pristupamo individualno u zavisnosti od problematike i godina.

Pitanje: Moja unuka je imala plastičnu operaciju na čelu i to me jako plaši zbog ožiljka. Da li ožiljci potpuno mogu da se uklone? Čula sam priče da je moguće da se dovede na neku prihvatljivu meru i to bi me usrećilo. 

Dr Dragana Petrović-Popović: Svaka operacija za sobom ostavlja ožiljak koji je manje-više vidljiv. Ako je pacijentkinja operisana, onda se bavimo lečenjem ožiljka, u tom slučaju pacijentkinja treba da dođe na pregled da konstatujemo o kakvoj vrsti ožiljka se radi, kako se ponaša i gde je pozicioniran. Onda zajednički odlučujemo o rešenju. Ožiljci se mogu tretirati konzervativno kombinacijom sredstava specifično prilagođenih tretmanu ožiljaka. Oni se takođe mogu tretirati hiruški. Ukoliko se radi o nekim većim, hipertrofičnim, ili keloidnim ožiljcima, oni se mogu hiruški uklanjati i na taj način dobiti neki bolji ožiljak. Ako su ožiljci nastali nakon nekih drugih operacija kao što su ortopedske gde je bilo potrebno rešiti neki drugi problem koji pacijent ima tada se ne brine toliko o estetici ožiljka, opravdano, Nakon toga, takvi pacijenti se nama javljaju. Lečenje ožiljaka pripada plastičnoj hirurgiji i mi pristupamo svakom pacijentu individualno, Sa ožiljcima ne reba žuriti, oni imaju neki svoj evolutivni tok, neko svoje sazrevanje. Posbeno kod male dece treba ih pustiti da se razviju u popunosti i u početku tretirati konzervativno, a onda zajedno sa pacijentom doneti odluku šta je za njega najbolje i eventualno nakon toga pristupiti hiruškom lečenju. 

Pitanje: Koja je to intervencija (ili više njih) u ekspanziji u plastičnoj hirurgiji? Pitam zbog rada na fakultetu. 

Dr Dragana Petrović-Popović: To je dosta zanimljivo jer se otvara čitava jedna oblast. O tome se ne govori dovoljno u javnosti, ali ono što je po statistici Američkog udruženja plastičnih hirurga odskočilo za 200% u protekloj godini su intimne regije, tj. regije polnih organa. Operacija koja je odskočila u najvećem procentu je labioplastika. To je hiruško smanjenje hipertrofičnih malih stidnih usana. O tome se u javnosti ne govori dovoljno. To je jedna vrsta urođene anomalije koja nije tako retka. To je grupa pacijentkinja koja ne zna kome da se obrati. Često se obrate svom ginekologu, ali pošto na ginekološke procedure nema uticaja, ginekolozi kažu da je sve u redu, ali žene imaju i funkcionalni i psihološki problem. Mogu imati problem tokom seksa, bavljenja sportom, ili dugotrajnog sedenja. Tako da se oni sve više i više javljaju nama. To se rešava jednom vrlo lakom i jednostavnom operacijom u lokalnoj anesteziji. Za nekih 20 do 40 minuta oni trajno rešavaju taj problem, bez vidljivih ožiljaka. Oporavak je lak i brz. Pacijentkinje budu prezadovoljne nakon toga. Pacijentkinje se bolje informišu na internetu i shvataju da nisu jedine koje imaju taj problem i da se vrlo lako može rešiti i otuda ta ekspanzija procedure. Postoje i procedure za muškarce koje su takodje u porastu, ali labioplastika je zaista "bum" poslednjih godina. U 2019. godini svi su multiplicirali broj izvodjenja ove procedure. 

Pitanje: Imam Pilonidalni sinus i promenio sam mnogo lekara i mišljenja. Kome da se bratim i ko trajno leči ovo stanje?

Dr Dragana Petrović-Popović: Pilonidalni sinus je takođe jedna benigna ali uporna bolest. Takođe se može smatrati vrstom urođene anomalije. Pacijenti takođe ne znaju kome da se obrate. Najčešće se obraćaju onom lekaru koji je njima dostupan. Najčešće, pre nego što ih ja ili moje kolege pregledamo, oni su prošli kroz nekoliko mučnih procedura od kojih su mnoge od njih bile bez anestezije. U narodu je poznat kao urasla dlaka. Može biti upaljen, ili bolan i sve u svemu dosadan proces. Na putu da nađu rešenje bolesti pacijenti bivaju podvrgnuti bolnim terapijama koje najčešće ne daju rezulat i ne dovode do rešenja. Svaki hirurg je adekvatna osoba da reši ovaj problem, ali prava osoba kojoj treba da se obrati ovaj pacijent je specijalista rekonstruktivne i plastične hirurgije. Mi ovom problemu pristupamo tako što tkivo koje je izmenjeno uklanjamo u potpunosti i nakon toga vršimo rekonstrukciju te rane. To je operacija koja spada u domen jednodnevne hirurgije. Oporavak je vrlo lak i brz i to uglavnom dovodi do trajnog rešenja. Pacijent ne mora da se podvrgava raznoraznim čišćenjima i drenažama. Čim se prvi put upali, treba da dodju na pregled. Na pregledu se dogovaramo da li ćemo da malo sačekamo i propratimo. Kod nekih pacijenata hirurgija nije neophodna, ali kod većine pacijenata jeste. Neophodno je problem sanirati što ranije i u potpunosti pacijenta vratiti svakodnevnim aktivnostima i zaboraviti na problem. 


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde