EP024: Dr Vladimir Vukov, specijalista onkologije

U 24. epizodi emisije TV Stetoskop na televiziji TV Zdravlje, dr Vladimir Vukov, specijalista onkologije, odgovara na pitanja u vezi sa rakom grlića materice, dijagnozom tumora u abdomenu, trudnoćom nakon melanoma i ishranom tokom lečenja od karcinoma pljuvačne žlezde.

Zakažite pregled kod dr Vladimira Vukova >>>>>

Pitanje: Radila sam biopsiju grlića materice. Rezultat je: Na analiziranim histološkim presecima prisutni su fragmenti tkiva infiltrovani plažama slabo diferentovanog neorozavajućeg skvamocelularnog karcinoma, izražene citonuklearne atipije. PHDG: Carcinoma squamocellulare non keratodes invasivum. Imala sam dva puta kontaktno krvarenje.

Dr Vladimir Vukov: Odgovor za ovu pacijentkinju je da se što pre javi ginekologu sa subspecijalizacijom onkologije, jer je ovo dosta ozbiljan nalaz i tu treba uraditi kompletan dijagnostički „stejdžing“ da se vidi koliko je bolest proširena, jer sam patohistološki nalaz ukazuje na izuzetno agresivnu bolest - karcinom cerviksa uterusa koje je, nažalost, kod naših žena izuzetno čest. 

Pitanje: Operisana sam od raka grlića materice, prošla kroz sve terapije i sada sam relativno dobro. Imam dve ćerkice i moje pitanje je da li ima smisla da one prime vakcinu protiv HPV-a?

Dr Vladimir Vukov: Apsolutno da. Preporuka jeste i Svetske zdravstvene organizacije i ginekoloških udruženja upravo ta preventivna vakcinacija za humani papiloma virus. Australija će uskoro uspeti i da iskoreni rak grlića materice upravo zahvaljujući ovoj vakcinaciji. Apsolutna je preporuka svim tinejdžerkama koje nisu stupile u seksualni odnos da prime vakcinu.

Pitanje: 2018. godine operisao sam ogroman benigni tumor u abdomenu. Takozvani liposarkom. Trenutno primam hemioterapije, jer se sredinom prošle godine tumor povratio. Možete li mi nešto više reći o ovoj bolesti kao i o stepenu izlečenja?

Dr Vladimir Vukov: Prvo, liposarkom nije benigni tumor. S obzirom na to da je bio ogroman tumor, znači govorimo o velikom tumorskom volumenu. Pacijent prima hemioterapiju što znači da je to sistemska bolest, dosta raširena. Moj savet je ipak, da razgovara sa svojim onkologom u vezi i tipa bolesti i procene preživljavanja, izlečenja i svega.

Pitanje: Da li se preporučuje trudnoća posle melanoma? Prošlo je 10 godina od poslednje terapije.

Dr Vladimir Vukov: Ja svakako nisam osoba koja treba da preporuči trudnoću. Trudnoća je nešto što se želi. Tako da, ukoliko pacijentkinja smatra da želi da postane majka i da želi trudnoću, apsolutna je preporuka da ona to i učini. 

Pitanje: Obolela sam od karcinoma pljuvačne žlezde. Interesuje me kako treba da izgleda moja ishrana, jer mi predstoji, posle dve operacije, zračenje. Savetovali su me da pređem na presnu hranu i to samo na bazi povrća, semenki i čajeva.

Dr Vladimir Vukov: S obzirom na to da pacijentkinju čeka jedan izuzetno iscrpljujuć period koji zahteva zaista jedan veliki energetski unos hrane, hrana u ovom slučaju treba da bude dosta kalorična i lako svarljiva, da može lako da se proguta. Presna hrana, semenke i čajevi uopšte nisu za preporuku u ovom slučaju i ovu pacijentkinju savetujem da porazgovara sa svojim radioterapeutom o tome šta je očekuje, da bi znala kako da se pripremi. Takođe, apsolutna preporuka za nutricionistu koji će da spravi obrok spram antropometrijskih mera pacijenta – telesne visine, težine, debljine masnog tkiva i za vrste namirnica koje mogu lako da se spreme i koje se lakše vare i apsolutno je da namirnice moraju biti termički obrađene.


Podeli tekst:

Dr Vladimir Vukov je specijalista interne medicine, onkolog u Beogradu. Ima dugogodišnje iskustvo u lečenju onkoloških pacijenata najsavremenijom terapijom. Zakaži pregled privatno na broj telefona 063/687-463.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde