Liposarkom

Uzrok nastanka


Uzrok nastanka nije poznat, smatra se da trauma može da pokrene proces nastanka liposarkoma.

Klinička slika


Liposarkom se retko razvija iz postojećih lipoma. Uglavnom se javlja de novo. Češće se razvija u dubljim tkivima nego u submukoznom ili subkutanom masnom tkivu. Postoje 5 tipa liposarkoma: dobrodiferentovani, nediferentovani, miksoidni, pleomorfni i liposarkom okruglih ćelija.

Liposarkomi su najčešće lokalizovani na ekstremitetima, na retreperitoneumu (prostor iza trbušne maramice), ređe u predelu glave i vrata. Većina bolesnika nema nikakve simptome sve dok tumor ne naraste toliko da počne da vrši pritisak na okolne organe, uzrokujući bol i poremećaj funkcije tih organa.

Uglavnom, liposarkom  se polako razvija, a bolesnik može ponekada da primeti bolne otoke, ukočenost, pojavu varikoziteta vena, bol u abdomenu, gubitak telesne težine, malaksalost, mučninu i povraćanje. Nekada mogu postojati i neurološki simptomi i limfadenopatija (uvećanje limfnih žlezdi).

Prognoza zavisi od tipa liposarkoma. Dobrodiferentovani i miksoidni tip imaju dobru prognozu, retko metastaziraju, dok nediferentovani i liposarkom okruglih ćelija recidiviraju i veoma brzo daju metastaze.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, CT-a (skenera), biopsije i patohistološke analize.

Lečenje


Lečenje je hirurško uz adjuvantnu zračnu terapiju.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Tomic Dragana 05.07.2023

  Februara 2023. godina sam operisala liposarkom mxsoidni u mišiću leve butine. Izvađen mi je mišić butine. Zračena sam 32 puta na onkologiji.


 2. Mirjana 02.05.2021

  Moj sin star 40 godina imao je prošle godine saobrajni udes i posle šest sedam meseci na butini se pojavio otok...na Banjici je operisan izvađen je ceo tumor koji je bio kapsuliran...na magneti nema promena u linfonim čvorovima ....mikroskop je pokazao benigno tkivo a hemijski nalaz....mali procenat malignih ćelija...savetovane su kontrole pluća natkolenice i karlice i predložena zračna terapija kao preventiva...da li neko ima slična iskustva...hvala unapred


 3. Laki 07.02.2013

  Moj otac ima pleomorfni liposarkom, osetio je jak bol u predelu stomaka, desno od pupka, hitno operisan kada je i uzet uzorak za patološku analizu koji nije ništa pokazao zbog slabog iskustva patologa ili lošeg uzorka. Onda je u beogradu opet izvršena operacija, uzet uzorak koji je pokazao da je u pitanju pleomorfni liposarkom, od tada je prošlo 12 meseci, imao je jednu operaciju i trenutno prima treću hemoterapiju (svaka po 3 ciklusa) . Operacijom je odstranjen samo deo tumora, jer se hirurg nije usudio da pokuša sve da skine da ga ne bi ugrozio. Ako neko ima slična iskustva neka napiše nešto.


 4. Vukica Popovic 01.05.2011

  Otac mi je operirao ovaj tumor dva puta na butini i ponovo se pojavio. Ako neko zna kako da zaustaviti nastanak ovog tumora ili ako postoji lek neka mi se javi!


 5. draga 24.02.2010

  Djever mi je operirao ovaj tumor vec treci puta, ako netko zna kako zaustaviti nastanak ovog tumora ili ako postoji lijek neka mi se javi


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde