Lipom

Učestalost


Lipomi su najčešći tumori vezivnog tkiva uopšte. Mogu se pojaviti u bilo kom životnom dobu, ali ih najčešće nalazimo kod mladih i odraslih.

Lipomi mogu biti pojedinačni (solitarni lipomi), a možemo ih u većem broju naći kod ljudi kod kojih postoji nasledna predispozicija. Ovo stanje naziva se lipomatoza. Žene su češće pogođene ovim poremećajem.

Klinička slika


Jedini znak postojanja lipoma je mala potkožna kuglica masnog tkiva, koja može biti smeštena na bilo kom delu tela. Čest je na ramenima, lopaticama, trupu, potiljku, uz tetive kolena, zglobovima ruku, unutar mišića (miolipom), na krvnim sudovima (angiolipom) i hrskavici (hondrolipom).

Lipom izgleda kao mekan i elastičan okruglasti čvorić koji je prekriven kožom normalnog izgleda. Glavne njegove osobine su da sporo raste, obično do određene veličine posle koje se veoma retko dalje uvećava, ne postoje nikakvi simptomi i tegobe kod osoba kod kojih se pojavio.

Za razliku od drugih dobroćudnih tumora, lipom nije uvek dobro ograničen od okolnog tkiva s obzirom da je obmotan tankom opnom podeljenom na više režnjeva. Uzrok njegovog ponovnog pojavljivanja posle odstranjivanja je ako zaostanu male količine masnog tkiva. Lipom je inače građen od zrelog masnog tkiva čiji su režnjevi odvojeni tankim pregradama od vezivnog tkiva pa ga je teško razgraničiti od okolnog masnog tkiva.

Dijagnoza


Potrebno je uraditi patohistološku analizu (analiza tkiva pod mikroskopom). Pod mikroskopom vidimo da su lipomi građeni od zrelih masnih ćelija. Međutim, one se razlikuju od normalnih masnih ćelija u nekom biohemijskim karakteristikama. Naime, u njima je nađena povećan nivo enzima lipoproteina lipaze.

Lečenje


Pošto je lipom dobroćudan tumor koji ne stvara zdravstvene probleme, njegovo hirurško uklanjanje se preporučuje samo kada je veliki i kada pritiska neke važne organe.
Hirurško odstranjivanje lipoma se obavlja ambulantno pod lokalnom anestezijom, a bolesnik se pušta kući odmah posle zahvata ili posle nekoliko sati posmatranja. Kod komplikovanih slučajeva preporučuje se uzimanje antibiotika tokom nekoliko dana posle operacija.

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 18

 1. Josipa 24.01.2024

  Imam lipom na debelom crijevu u obliku kruškice, on se klati, drži se samo za gornji dio crijeva, nisam bila 6 godina na kontroli, doktorica mi rekla da može da se pretvori u nešto zločudno. Primarijus mi rekao na kolonoskopiji pre 6 godina kad ču povraćati i neću imati stolice moram na klasičnu operaciju. Sad idem na kolonoskopiju, na zadnjoj je rekao gastro da neće rizikirati tj. drugim liječnicima koji su došli gledati, tj. boji se krvarenja ako otcvika u kolonoskopiji. Čekam, ne bojim se. Hvala na uvrštenju.


 2. alen 12.01.2023

  ja imam jedan poveći lipom ispod desnog testisa. često me znaju boljeti testisi valjda zbog tog lipoma,jer sam bio već kod urologa i kaže da s prostatom i testisima je sve u redu, ali mi nije jasno kako nije uočio taj lipom na pregledu. sredinom aprila je otvoren termin. Nadam se da će sve proći u najboljem redu.


 3. Cada 10.06.2022

  Operisala sam lipom na butini ispod debelog mesa prije tri sedmice i sada me boli jer dr mi nije usio ti mjesto, a osim toga imam po licu ljeti jako izrazen sebum- masno tkivo po cijelom licu. Sta da radim ima li neki tretman jer ljeti mi je lice jako ruzno. Lijep pozdrav i ocekujem odgovor.


 4. Mmm 04.06.2022

  Ja sam nedavno izvadio 3 lipoma, jedan od skoro 10cm na butini I 2 od 4,5 cm na kuku. Imam Jos preko 50 ,mozda I 60 od kojih su Jos preko 5 veci I za vadjenje. Doktor koji mi je uklonio ta 3 ,rekao mi je da nije siguran za ostale ,jer ce se vremenom svakako vratiti I bice ih mnogo vise nego sto ih je sad. Da ce mi skoro Celo telo biti njima prekriveno. Odvratno izgleda . Dal postoji nesto da bi se sprecilo ponovno pojavljivanje I Kako da ih se zauvek resim ?


 5. Darko 20.01.2022

  Kod kog lekara bih se trebao obratiti. Imam preko 50 lipomoa po telu i dalje se pojavljuju.Dali je u pitanju ishrana i šta raditi.Imam 42 godine.Hvala


 6. violeta mitic 28.11.2021

  Da li covek moze da umre od lipomima


 7. Dragana Kukolj 28.10.2021

  Da li lipom može da se pojavi na preponi


 8. danijela 08.07.2013

  Meni se pojavio lipo velicine 38 16 mm. U subkutusu u visini rebarnog luka/. . . Molim za savet. . Jer meni to stvara nelagodnost i trni mi taj deo i deo iza leve plecke. . Da li to pririska neki zivac pa mi se desava ili sta


 9. ЈЕЛЕНА ПЕТЕР 06.10.2012

  Poštovani, htela bih da dobijem odgovor na dijagnozu od 05. 10. 2012 opšteg hirurga lipoma reg jugularis i. Sin kontrola za dva meseca, mislim da se pojavio pre 4 meseca ultrazvučni nalaz glasi: u desnom supraklavijumu uočava se jedna ehobogatijajasno ograničena promenapromera 19 sa 9 mm ako možete odgovorite na e meil


 10. Sajo 30.06.2012

  Moja majka ima tumor na lijevoj nozi za devet godina imala je dvanaest operacija. Tumor je na stopalu. Tu se stalno obnavlja. Doktori sada predlažu amputaciju za koju kažu i sami nije rešenje. Zato smo počeli liječenje kod travara koji je pomogao mnoge ljude. Sada je liječenje kako on kaže duže zbog velikih operacija, ali fala bogu krenulo je na bolje. Travar se zove Slafko Mrakić iz Trebinja. Ukucajte ovo ime na internet dobićete sve informacije. Pokušajte nećete zažaliti. Svima vama želim brzo ozdravljenje.


 11. Vlada 26.04.2012

  Da li lipomi mogu da se lece pomocu pijavica. . . ?


 12. Daki 11.08.2010

  Odličan članak!


 13. ivan 27.07.2010

  Ja imam lipom na desnoj strani vratne arterije ili zile vise od 8g. Kada ga cackam boli me a za ovih 8g. Postepeno raste ali vrlo malo. Plasim se, ne znam koliko je to opasno. Nervira me, a ne bi smeo da idem na neku hirursku intervenciju


 14. Ivan student medicine, 21. god. 08.01.2010

  Lijep pozdrav svima! Prve lipome primjetio sam sa 16 godina, koje sam uklonio kirurškim postupkom. Bilo je jako jednostavno i bez komplikacija. Kao što ste rekli, oni se najčešće pojavljuju na ekstremitetima i to je točno. Ali već nakon godine dana zamijetio sa da su se počeli pojavljivati noviji lipomi i to u većem broju. Išao sam na još jednu operaciju prije godinu dana i uklonio ih još četiri. Plastični kirurg koji je vršio uklanjanje imao je isti problem; i priopćio mi je da postoji teorija po kojoj za svaki uklonjeni lipom se stvore tri nova. U početku nisam htio vjerovati. Sad imam 21 godinu. Lipomi su mi masovno počeli izbijati potkožno na području ekstremiteta, abdomena i leđa. Imam ih preko 40 što velikih što malih i iskreno rečeno - ne znam što mi je raditi. Molim vas pomozite. Ako ovo ovako nastavi, do 30. . . Hm: (u mojoj obitelji jedino je majka imala jedan lipom. Da li je ovo genska predispozicija? Ili možda prehrana? Ili nešto drugo? Ivan


 15. Senka joksimovic 24.08.2009

  Zelela bih da mi kazete nesto o epiduralnoj lipomatozi-moja dg. glasi - epiduralna lipomatoza distalno od nivoa l4
  P.S. Sve pohvale za Stetoskop.


 16. Daniela Velichkovska 03.12.2008

  Lepo shto ste se potrudili da ljudima objasnite struchno da nije toliko strashno kako shto umeju neki da "OBJASNE".Jedino mozhda nedostaje nauchna saznanja da je Lipom metabolni simptom,pa s'time i vrsta prehrane,moguci pokazatelji med.testa krvi isl. zbog nastojanja daljeg njih po potrebi korigovati,i naravno,ISKUSTVA dosta su dobri deo poddrshke i u prevenciji i u lechenju lipoma.Hvala svima !!!


 17. zoran 24.09.2008

  i ja sam bio na opeaciju skidanje lipoma sa lica iznad desno oka,operacija je trajala oko jedan sat nije bilo komplikacije sve je proslo kako su mi i rekli,malo samo otekao u licu posto je lipom bio malo veci trenutno sam na terapiju sa KLINDAMICIN-om vec dva dana nosim zavoj na glavi danas (treci dan) idem na kontrolu...nadam se da ce sve biti u redu


 18. Miloš 26.04.2008

  Odličan članak!!!Imam problema sa malim lipomima i saznao sam dovoljno iz ovog teksta.Sve pohvale za sajt uopšte!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde