Mastocitom

Uzrok nastanka


Uzrok nije poznat, verovatno se radi o hiperplastičnoj reakciji mast ćelija na neki abnormalan stimulus.

Klinička slika


Mastocitom se najčešće pojavljuje u ranom detinjstvu. Na koži se nalaze jedna ili više izraslina crvene, ružičaste, nekada i žućkaste boje, različite veličine, u prečniku i do 5 cm i mogu se javiti na bilo kom delu kože. Trljanjem ovih promena, one dobijaju jako crvenu boju, nekada i modru i može se stvoriti otok (Darierov znak). Uglavnom ne prouzrokuju nikakve simptome, ali nekada može da se javi svrab ili mogu nastati plikovi i mehurovi.

Masne ćelije mogu u izvesnim uslovima da oslobode medijatore kao što su histamini, prostaglandini, heparin, hidrolaza idr. Simptomi i znaci koji nastaju zbog oslobađanja ovih medijatora mogu biti glavobolja, crvenilo lica, vrtoglavica, ubrzan rad srca, snižen krvni pritisak, sinkopa, anoreksija, mučnina, povraćanje, bol u abdomenu i proliv.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, biopsije kože, patohistoloških nalaza, laboratorijskih analiza.

Lečenje

Lečenje je konzervativno sa ciljem otklanjanja simptoma. Oralno se ordiniraju antihistaminici. Promene se mogu tretirati lokalno topikalnim steroidima i fototerapijom (PUVA). Savetuje se izbegavanje precipitatora oslobađanja medijatora-aspirin, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, kodein, morfin, alkohol, prokain, dekstrani i dr. U ishrani treba izbegavati masnu hranu, sireve, rakove, jaka alkoholna pića.  Prognoza je dobra, jer može doći i do spontanog povlačenja.

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde