Rak jezika (Karcinom jezika)

Uzrok nastanka


Kao i kod svih malignih tumora  uzrok nije tačno poznat, češći je kod starijih muškaraca uz hroničnu iritaciju, pušenje i konzumiranje alkoholnih pića.

Klinička slika


Karcinom se sa jezika veoma brzo širi ka podu usta, tako da zahvata i lingvalnu površinu donje vilice. Prisutan je jak fetor ex ore (neprijatan zadah iz usta) u uznapredovalom stadijumu, pokreti jezika su ograničeni i pri pokretima prema napred dolazi do devijacije jezika ka bolesnoj strani. Usled sekundarne infekcije jezik je otečen. Otežani su govor i gutanje. Pozitivan nalaz u regionalnim limfnim žlezdama je prisutan u oko 70% slučajeva. Karcinomi jezika vrlo brzo metastaziraju u regionalne limfne žlezde i to najčešće retromandibularno, tako da pojava metastaze ove lokalizacije može često da bude i prvi razlog javljanja lekaru.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike, biposije promena i patohistološkog nalaza.

Lečenje


Lečenje je hirurško (ekstirpacija tumora, rekonstrukcija lokalnim i udaljenim režnjevima i disekcija vrata), iradijaciono i citostatsko. Potrebna je posebna nega ovih pacijenata zbog onemogućene ishrane u neposrednom postoperativnom periodu.

 


Zakažite pregled kod maksilofacijalnog hirurga:


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. dragana 02.04.2013

    Nazalost nije sve tako kako je opisano. Mojoj majci koja ima 45 godina nikad nije ni pusila ni pila dijagnostificiran je tumor jezika mada je tek radjena operacija, uzet je uzorak i ceka se rezultat: (


  2. Allomanny 10.04.2011

    Hvala za zanimljiv bloga


  3. srna grgic 02.06.2010

    Prvi put ovo gledam i citam nadam se da ce mnogi ljudi kad ovo procitaju ostaviti alkohol i cigare. . . Ovakvu bolest jos nisam videla, a nebi ni zelela. . !


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde