Rak usne duplje (Karcinom usne duplje)

Karcinom sluznice usta


Ovaj karcinom je najčešći maligni tumor sluznice usta. Makroskopski se razlikuju vegetantna i ulcerozna forma.

Vegetantni ili egzofitični oblik raste iznad nivoa površine okolne sluznice. Širokom bazom je pripojen za podlogu koju infiltriše i prodire u dublje slojeve. U toku daljeg rasta dolazi do pojave ulceracija. Podseća na karfiol, što je naročito izraženo kod zrelijih formi gde usled orožavanja dolazi do pojave beličastih naslaga. Promena je u početku potpuno bezbolna, na palpacije izražena induracija.

Ulceroznu formu karcinoma imamo uvek kada dolazi do bržeg rasta parenhima nego strome tumora. Usled nekroze dolazi do pojave ulkusa. Ivice su neravne, podrivene, nešto iznad nivoa okolne sluznice, dno ulceracije je prekriveno sivkastim ili žućkastim fibrinskim naslagama. Palpacijski je izražena induracija u mnogo jačem stepenu nego kod vegetantne forme. Kod uznapredovalog stadijuma ulkus se povećava, a ivice ulkusa se pomeraju prema periferiji i dubini. Karcinomi sluznice usta imaju relativno lošu prognozu jer vrlo brzo metastaziraju u regionalne limfne žlezde submandibularne i submentalne, a kasnije zahvataju limfne žlezde vrata. Metastazno uvećane limfne žlezde su u početku okruglasti, čvrsti, bezbolni čvorovi, u početku pokretni, a kasnije fiksirani za okolinu, a u terminlanoj fazi mogu kolikvirati i egzulcerisati. Na kraju prodorom u krvne i limfne sudove mogu dati udaljene metastaze. Stepen maligniteta karcinoma sluznice usta se povećava idući iz gornjih prema donjim partijama usne šupljine, a isto tako i od napred prema nazad.

Karcinom poda usne duplje


Ovaj karcinom ima iste etiopatogenetske faktore kao i prethodni karcinomi. On često počinje sa malo simptoma, kao što su mala ulceracija ispod jezika, bol, krvarenje. Ubrzo dolazi do infiltracije, ulceracije, nepokretnosti jezika, trizmusa, poremećaja ishrane i govora i limfadenopatije (uvećane limfne žlezde) na vratu.

Dijagnoza i lečenje karcinoma usne duplje


Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, biposije promena i patohistološkog nalaza.

Lečenje je hiruško, iradijaciono i citostatsko. Potrebna je radikalna ekscizija tumora i rekonstrukcija defekta lokalnim režnjevima. Izlečenje se postiže u preko 60-80% u zavisnosti od proširenosti procesa.


Zakažite pregled kod maksilofacijalnog hirurga:

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde