EP040: Dr Milan Milenković, ginekolog

U 40. epizodi TV Stetoskop emisije na TV Zdravlje od dr Milana Milenkovića, ginekologa, saznali smo nešto o vantelesnoj oplodnji, miomima tokom i nakon trudnoće i o planiranju potomstva nakon vađenja dela materice.

Zakažite pregled kod dr Milana Milenkovića >>>>>

Pitanje: Suprug i ja nismo imali sreće da do sada dobijemo dete i ja nikada nisam ostala trudna. Volela bih da probam sa veštačkom oplodnjom, ali imam 42 godine. Zanima me kakve su mi prognoze obzirom na godine?

Dr Milan Milenković: Sa godinama pada kvalitet jajnih ćelija, ali sa 42 godine, šanse naravno postoje, ali su možda oko 15% po postupku. Tako da svakako treba što pre početi sa pripremama, utvrditi šta je uzrok i uraditi vantelesnu oplodnju.

Pitanje: Na ultrazvučnom pregledu je utvrđeno postojanje više mioma (4-5) u zidu materice, velićine od 32 mm do 50 mm. Nemam nikakvih simptoma. CIklusi su redovni i bezbolni. Pitanje: U slučaju trudnoće, da li će oni stvarati problem i da li rastu tokom trudnoće? I da li se predlaže operativno uklanjanje pre trudnoće?

Dr Milan Milenković: Na osnovu ovoga ne treba operativno pre trudnoće, ali bi morao da se uradi ultrazuvuk da se vidi gde su ti miomi i da li dolaze do materične duplje. Miom npr. može da bude i 5 mm, ako je u materičnoj duplji, on može da pravi problem, a može da bude i 10cm, ako je na materici sa spoljašnje strane, i da ne pravi problem. U trudnoći miomi rastu, mogu da porastu do 30% i najčešće rastu u prvom trimestru trudnoće. Ali ne mora da znači da će praviti neki problem za trudnoću. Treba uraditi ultrazvuk i proceniti i pratiiti ih naravno do i tokom trudnoće.

Pitanje: Izgubila sam bebu u osmom mesecu i tada mi je deo materice izvađen. Kako da planiram sada potomstvo, koje su mi opcije? 

Dr Milan Milenković: U principu bi mogla da se radi transplatacija materice. Ne znam šta je odstranjeno, verovatno je ostao grlić. Pacijenktinja bi morala da dođe na konsultaciju da vidimo šta tu može da se uradi, koliko ima godina, da li može da se uradi transplatacija, da li ima donora... A druga opcija je usvajanje deteta ili surogat materinstvo.


Podeli tekst:

Dr Milan Milenković je doktor specijalista ginekologije i akušersta i subspecijalista reproduktivne medicine. Bio je deo tima doktora koji su 2014. godine prvi put u svetu porodili dete iz prethodno uspešno presađene mat...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ljiljana Mitic 11.11.2020

    Dobar dan, Do sada sam imala 5 pokusaja presadjivanja embriona 4 u Beogradu i jedan u Ceskoj. Bezuspesno 4 pokusaja kod profesora Radulovica u Beogradu. Imam vise od 50 godina i materijalno sam obezbedjena pa bih mozda ako je moguce pokusala jos jednom. Hvala na razumevanju 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde