EP039: Dr Aleksandra Mladenović, ginekolog


U 39. emisiji TV Stetoskop na TV Zdravlje, dr Aleksandra Mladenović, ginekolog, odgovarala je na pitanja pacijentkinja o lečenju hlamidije i mogućim uzrocima bolova u jajnicima, a govorila je i o tome kada je devojčicama pravo vreme za prvi ginekološki pregled, kako on izgleda i kako se za njega pripremiti.

Zakažite pregled kod dr Aleksandre Mladenović>>>>>

Pitanje: Pre dva meseca primetila sam retko tačkasto krvarenje na vešu. Sada sam, nakon urađenog brisa i ostalih analiza ustanovila da imam hlamidiju, koju ima i moj verenik. Koji je sledeći korak u lečenju? Kakve posledice mogu da ostanu nakon izlečenja?

Dr Aleksandra Mladenović: Hlamidija je u poslednje vreme relativno čest oblik inflamacije/infekcije, koji se najčešće i prenosi putem odnosa. Svakako je treba lečiti i postoje konkretni lekovi koji se daju za lečenje. Najčešće nam mikrobiolog daje odgovor kroz antibiogram, šta je konkretno najcelishodnije i najbolje. Ali ginekolog se obično opredeljuje za grupu lekova kao što su: Hemomicin, Eritromicin, Doksiciklin. Ono što je vrlo bitno je to da se i partner leči istovremeno i ja uvek insisistiram na tome da se urade kontrolni brisevi par dana po prestanku uzimanja terapije. Ako su tri uzastopna brisa koja se urade na nedelju dana negativna, onda u suštini smatramo pacijenta izlečenim. Naravno, treba na vreme lečiti. Obično je posledica dugotrajne infekcije - sterilitet

Pitanje: Dobila sam menstruaciju 17. dan od prestanka prethodne. Imala sam bolove u jajnicima kao da su upaljeni. Prethodnih meseci ciklus mi je varirao između 22 i 28 dana, Koliko je to opasno i da li je neophodno da se hitno javim lekaru?

Dr Aleksandra Mladenović: Sva krvarenja koja su neobična iziskuju da se javite ginekologu. Postoje različiti uzroci krvarenja. Mogu biti organske prirode, a mogu biti i funkcionalne, u smislu nekog hormonskog disbalansa. Ovo je najpre neki hormonski disbalans s obzirom na to da su se ciklusi malo skratili i ne dolaze baš redovno u dan, Najverovatnije je da je to neka posledica hormonskog disbalansa, ali ako dajete podatak da se javljaju i bolovi može da bude rezultat neke upale i naravno još ponečega. Svakako, neminovno je otići na pregled.

Pitanje: Imam redovne menstruacije, nekada bolne, a nekad normalne. Dešava mi se da posle seksualnog odnosa krvarim u vidu menstruacije, ali sa dosta sekreta, uz bolove u levom delu stomaka. Krv je bleda i traje par dana. Nakon toga menstruacija bude veoma bolna. Na šta ovo može da ukazuje?

Dr Aleksandra Mladenović: Pre svega, bilo kakvo krvarenje koje je vezano za seksualne odnose mora da bude pregledano. Dakle, pacijent mora da ode na pregled grlića, to je prva stvar. To se svodi na bris PAPA i na kolposkopski pregled, da bi se utvrdilo da slučajno ne postoji neka promena na grliću. Međutim, vrlo često na sredini ciklusa, posle odnosa, može da dođe do krvarenja, u vreme ovulacije. Mi smatramo da posle takve ovulacije, odnosno posle takvog krvarenja, ukoliko sledeća menstruacija bude bolna to potvrđuje da se radilo o ovulatornom ciklusu, jer nisu svi ciklusi kod žena ovulatorni. 

Pitanje: Imam 17 godina i još uvek sam nevina. Kada je trenutak za prvi pregled kod ginekologa? Kako prvi pregled treba da izgleda?

Dr Aleksandra Mladenović: Prvi pravi ginekološki pregled naravno može da se uradi jedino ako ste imali odnose. Ali za prvi ginekološki pregled koji se svode na ultrazvučni pregled je ovo pravo vreme. Nije loše da se već sa 17, 18 godina pravi ta navika. S tim što je neophodno da se dobro napuni bešika, kako bi ginekolog preko stomaka mogao da uradi ultrazvuk.


Podeli tekst:

Prim. dr Aleksandra Mladenović Mihailović je specijalista ginekologije i akušerstva. Vlasnica je ginekološke ordinacije Mladenović. Od 2002. do 2009. godine bila je načelnik odeljenja konzervativne ginekologije sa operat...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde