EP013: dr Vladimir Vukov, onkolog

U trinaestoj epizodi Stetoskop TV emisije na Televiziji Zdravlje, dr Vladimir Vukov, specijalista onkologije, odgovarao je na pitanja iz onkologije.Zakažite pregled kod dr Vladimira Vukov >>>>

Transkript razgovora:

Pitanje: Može li se zajedno, tj.  u isto vreme, raditi hemioterapija, imunološka i biološka, kod metastaza na jetri i plućima?

dr Vladimir Vukov: Svakako da može da se radi kombinovana terapija. Najpreciznije, ako se određenim biomarkerima pokaže da je ta terapija bilo da je biološka bilo da je hemioterapija precizna i da odgovara tipu tumora, svakako da se preporučuje kombinacija.

Pitanje: Rečeno mi je da imam ciste u dojkama i da je to bezazleno. Međutim, ne razumem šta znače termini: "visoko hipoehogena promena", "anehogena promena" i "dilatiran duktus"

dr Vladimir Vukov: Tu postoji diskrepanca u onome što je rečeno i onome što piše u tom nalazu. Takav nalaz bih uzeo sa rezervom da je promena benigna, i uradio bih dodatne dijagnostičke dijagnostičke metode da vidim kakve su to promene. Ne treba pacijentkinja da zna ovu terminologiju, već treba da ode kod stručnjaka da bi se odradila dalja dijagnostika naročito te visoko hipoehogene promene koje znaju da zavaraju. I tu treba uraditi po mom mišljenju magnet dojke da vidim da li taj tip promene zahteva biopsiju. Pretpostavljam da je pacijentkinja samoinicijativno otišla na ultrazvuk dojke, ali da joj nije dalje dat adekvatan savet. Izolovan pregled dojke ne može da bude dovoljan sam po sebi. Ipak dijagnostika dojke zahteva klinički pregled, dobro uzetu anamnezu i ostale dijagnostike testove za početak ultrazvuk dojke. Pacijentkinju savetujem da se javi onkologu, a najbolje onkohirurgu.

Pitanje: Pre dve godine sam operisala maligni tumor dojke. Zbog dva čvorića odstranjena je kompletna dojka i okolni limfni čvorovi. Nakon operacije sam završila sve terapije propisane protokolom lečenja (hemioterapija i zračenje), sada pijem hormonalnu terapiju. Planirana je operacija rekonstrukcije odrstanjene dojke. Zanima me, da li bi trebalo prestati sa terapijom pre operacije?

dr Vladimir Vukov: Pre početka operativnog lečenja treba prekinuti određene lekove između ostalog i antihormonsku tereapiju. Koliko dana ranije, to se u razgovoru sa anaesteziologom određuje. Anesteziolog određuje tip anestezije prema kojem će se ta terapija prekinuti. 

Pitanje: U osmom mesecu trudnoće sam i pre par dana sam opipala kuglicu veličine zrna graška ili nešto veću. Promena je u levoj dojci, tačnije kod bradavice, sa gornje strane. Tvrda je i ne mogu da je uhvatim sa dva prsta. Ne šeta. Nikakve druge promene nema i ne boli me. Ima li razloga za brigu?

dr Vladimir Vukov: Trudnici savetujem da se obradi nadležnom ginekologu koji treba da prati zdravstveno stanje trudnce. Prvo treba odraditi ultrazvučni pregled, a dalje prema nalazu ultrazvučnog pregleda i kliničnkom nalazu, dalje dijagnostičke metode. Ginekolog je prvi lekar kome se traba obratiti.

Pitanje: Da li smem da radim vežbe joge obzirom da sam pre dve godine operisana, jer sam imala karcinom na grliću materice. Posle operacije sam imala i zračenje i hemioterapiju. U kojoj meri smem da se bavim sportom?

dr Vladimir Vukov: Preporuka jeste da se onkološki pacijenti, bilo da su završili lečenje, bilo da su u toku terapije da se bave određenim fizičkim vežbama. Koji je to stepen opterećenja to zavisi od stanja pacijenta, vrste operacije, vreste terapije i svega. Pacijentinja bi trebalo da priušti sebi personalnog trenera koji ce dozirati nivo fizičke aktivnosti. Joga spada u domen blagih vežbi, tako da ima preporuku za jogu. Fizičke aktivnosti mogu biti uobičajene. Šetnja je izuzetno dobra fizička aktivnost tokom koje se aktivira ceo organizam. Moja preporuka je šetnja kroz šumu. Fitocidi iz šume oslobađaju materije koje pozitivno utiču na imunološki sistem. Rađena je studija u Japanu gde je pokazano da pacijentkinje koje su se svakodnevno šetale kroz šumu imale bolje preživljavanje i uspešniju terapiju.


Podeli tekst:

Dr Vladimir Vukov je specijalista interne medicine, onkolog u Beogradu. Ima dugogodišnje iskustvo u lečenju onkoloških pacijenata najsavremenijom terapijom. Zakaži pregled privatno na broj telefona 063/687-463.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde