HPV vakcina bi mogla da iskoreni rak grlića materice


Rak grlića materice jedan je od onih karcinoma koje je najlakše sprečiti. Ipak, Srbija je po obolevanju i smrtnosti od ove bolesti na trećem mestu u Evropi, odmah iza Moldavije i Litvanije, poručuje Udruženje “Roditelj” povodom 6 meseci od primene novog Pravilnika o imunizaciji stanovništva od zaraznih bolesti i uvrštavanja vakcine protiv HPV, kao preporučene vakcine.


Ovaj karcinom svakako je jedna od najvećih pretnji po zdravlje žena, s tim što se preko 85 odsto obolelih i umrlih javlja upravo u zemljama sa niskim i srednjim prihodima i zato je Svetska zdravstvena organizacija, kao prioritet, u narednim godinama postavila globalnu eliminaciju infekcije HPV, koja uzrokuje najmanje pet vrsta raka. 

SZO je stoga preporučila da vakcinacija protiv HPV-a bude uključena u Nacionalni program imunizacije, što je Srbija i učinila stavivši ovu vakcinu na listu preporučenih u okviru Nacionalnog kalendara imunizacije od aprila 2019. Međutim, u Srbiji je na žalost roditelji sami kupuju, umesto da je deca dobijaju o trošku zdravstvenog osiguranja.

Koliko je vakcina efikasna i bezbedna pokazuje iskustvo Australije, koja bi zahvaljujući sveobuhvatnoj i besplatnoj imunizaciji devojčica i dečaka, a koja se primenjuje od 2005. godine, prema najavama, mogla da iskoreni rak grlića materice do 2035. godine.

Jedino masovnim obuhvatom može da se izgradi kolektivni imunitet i zauvek iskoreni preko pet vrsta raka koje izaziva HPV (humani papiloma virus): grlića materice, rak penisa, rak vulve, rak anusa, rak ždrela. Takođe vakcinom se može prevenirati i pojava genitalnih kondiloma koji predstavljaju veliki javno zdravstveni problem. 

Zašto je HPV vakcina toliko važna, objašnjava imunolog iz Tiršove

Vakcina protiv HPV -a u svetu se primenjuje već duže od 10 godina

- Rak grlića materice nastaje sporo i efekat na smanjenje učestalosti ovog oboljenja može se očekivati tek za više godina ili decenija nakon uvođenja vakcine. Podaci pokazuju da je u zemljama gde je cepivo uvedeno, već došlo do drastičnog smanjenja učestalosti prekanceroznih promena, a ponegde je već počeo da opada i broj tumora, rekao je imunolog, dr Srđan Janković iz UNiverzitetske dečije klinike u Tiršovoj.

Prema novom pravilniku o imunizaciji, nastavlja dr Janković, radi zaštite od humanog papiloma virusa (HPV), ova vakcina je postala preporučena za devojčice i dečake. To bi, zajedno sa drugim preventivnim merama, među kojima su najbitniji redovni ginekološki pregledi, u perspektivi trebalo da promeni našu crnu statistiku. 

- Država jeste prepoznala imunizaciju kao najefikasniju zaštitu od HPV-a, vakcina je uvrštena u Pravilnik kao preporučena, ali ne i obavezna. Ono što je važno jeste da ta preporuka ne sme da ostane “mrtvo slovo na papiru”, nego da i zdravstveni radnici, roditelji i mediji aktivno rade na promociji vakcine, jer je preporuka, sa stanovišta struke, isto toliko jaka kao i ona koja važi i za obavezne vakcine.  Sa stanovišta medicine, vakcina je delotvorna, proverena, a iskustva su dobra u zemljama u kojima je uvedena pre mnogo godina, objasnio je Janković.

Doktor navodi da je najbolje da osobe oba pola budu vakcinisane i to pre stupanja u seksualne odnose, jer vakcina ne deluje nakon što se osoba zarazi određenim tipom virusa, mada i dalje može da spreči zaražavanje drugim tipovima. Prema većini, preporuka u svetu, decu treba vakcinisati oko 12 godine, mada se cepivo može dati i ranije, ali i kasnije. Međutim, najbitnije je da se vakcinacija obavi pre nego što osoba dođe u kontakt sa HPV-om.

- Znamo da se čovečji papiloma virus prevashodno prenosi seksualnim kontaktom i da je veoma zarazan, pa je stoga vakcinacija vrlo važna preventivna mera kako za pojedince, tako i za čitavu zajednicu", ističe Janković.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde