U Beogradu zagađen vazduh štetan za zdravlje


U medijima je ove subote odzvonila vest o rang listi gradova prema zagađenosti vazduha, na kojoj je Beograd zauzeo ubedljivo prvo mesto, čak ispred gradova koji su poznati po aerozagađenju - Pekinga, Džakarte, Lahoa... Srpska prestonica se i dalje nalazi pri vrhu, na visokom četvrtom mestu, a u društvu gradova iz regiona, Skoplja, Sarajeva i Sofije.

AirVisual koristi zvanične podatke država, koje prikuplja, analizira i objedinjuje u jedinstvenu bazu na osnovu koje se izrađuje globalna rang lista (Air Quality Index - AQI). U slučaju Srbije, korišćene su informacije Agencije za zaštitu životne sredine koja je zadužena za kontrolu kvaliteta vazduha. 

Što se tiče Beograda, najzagađeniji delovi grada su Stari grad, Novi Beograd i Mostar. Uz Beograd, loš kvalitet vazduha je i u Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Boru, Kosjeriću, Valjevu, pokazuju podaci Agencije.

Šta meri AirVisual?

U pitanju su čestice označene sa P10 (krupnije) i P2.5 (sitnije) različitog porekla, metalne čestice, čađ, dim, kiseline… Glavni zagađivači su gasovi koje emituje saobraćaj, prašina sa gradilišta, požari, industrijski otpadni gasovi i drugo.

Udisanje zagađenog vazduha duži vremenski period pogoduje razvoju teških oboljenja na disajnim organima i kardiovaskularnom sistemu. Neka od njih su bronhijalna astma, hronična opstruktivna bolest pluća, bronhitis, ishemijska bolest srca, infarkt miokarda, rak pluća, akutne infekcije disajnih puteva i drugo.

Vazduh u Beogradu opasan po zdravlje

Evropska agencija za životnu sredinu je u četvrtak proglasila vazduh u Beogradu kao opasan po zdravlje. AirVisual takođe vazduh u prestonici opisuje kao loš po zdravlje, i preporučuje preduzimanje mera zaštite.

Pulmolog, doktorka Tatjana Radosavljević je povodom crvenog alarma zbog zagađenog vazduha, u jednom televizijskom gostovanju posavetovala decu, trudnice i starije osobe, da nikako ne izlaze napolje u periodima visoke zagađenosti.

Ona je podsetila javnost da, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), čak devet od deset ljudi na svetu udiše zagađen vazduh. Od komplikacija koje se dovode u vezu sa aerozagađenjem, u Srbiji godišnje umre oko 6.000 ljudi, a u svetu se taj broj kreće oko sedam miliona, pokazuju izveštaji SZO.

Ovo je 3 efikasnih načina da se sačuvamo

  1. Budite informisani!

    Redovno pratite kvalitet vazduha u vašem mestu, kako biste bili spremni da preduzmete mere zaštite. Između ostalog, to možete učiniti preko pomenute aplikacije AirVisual, koja je besplatna za korišćenje.
  2. Ostanite kod kuće!

    Kada se upali crveni alarm, razmislite da li možete da odložite obaveze za kasnije. U suprotnom, pošto je zagađenost vazduha najveća u popodnevnim časovima, pokušajte da bitne aktivnosti obavite u ranim jutarnjim i večernjim satima. I vazduh u kući može biti veoma zagađen, zato preduzmite sve što možete da biste olakšali sebi i članovima porodice (usisavajte, uključite pročišćivač vazduha, provetravajte prostorije, izbegavajte sveće i cigarete…).
  3. Koristite nano maske!

    Ukoliko morate da se nađete na mestu za koje je izdato upozorenje o visokoj zagađenosti, nosite zaštitnu (hiruršku) nano masku, koje će poslužiti kao filter vazduha koji dišete. Maske možete kupiti u svim apotekama, a ako nemate masku pri sebi, navucite maramu/šal/majicu preko lica.

Za Stetoskop.info Miloš Đošić


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde