EP008: dr Srđan Babić, vaskularni hirurg

U osmoj epizodi Stetoskop TV emisije na Televiziji Zdravlje, ass. dr med Srđan Babić, vaskularni hirurg, odgovarao je na pitanja pacijenata koja se tiču kardiovaskularnih oboljenja.

Zakažite pregeled kod dr Srđana Babića!

Transkript razgovora:

Pitanje: Šta znači ova dijagnoza: Blaga aortna stenoza?

Dr Srđan Babić: To je stenoza izlaznog trakta iz srca. To je više kardiološka odnosno kardiohiruška stvar. Iz leve komore izlazi krvni krvni sud koji se naziva aorta. Iz aorte izlaze svi ostali krvni sudovi za mozak, kičmenu moždinu, za pluća. To je jedno oboljenje koje može biti različite etiologije. Uglavnom je važno da se kod ovih pacijenata rade redovne ultrazvučne kontrole. Ovi pacijenti mogu imati različite simptome. Od gubitka svesti, ukoliko se taj gubitak svesti desi tokom vožnje ili prelaska ulice može biti poguban. Pregledi se obavljaju kod istog ispitivača na istom aparatu da bi se ustanovilo da li to suženje vremenom progredira ili ne. Takođe poseban problem je činjenica da je bilo kakva hirurgija kod ovih pacijenata veoma rizična. Ukoliko dođe do nekog pada pritiska doći će do loših posledica. 

Pitanje: U trećoj sam trudnoći, vene i kapilare imam još od srednje škole, ali su u drugoj trudnoći postale baš vidljive na levoj nozi, sa ispucalim kapilarima i bole. Estetski su ružne, otklonila bi ih, ali nisam za klasičnu operaciju.

Dr Srđan Babić: Po svim ovim kriterijumima preporučuje se da se operacija vena radi pre trudnoće. Ukoliko dođe do trudnoće dolazi do pogoršanja venske bolesti, koje se šire jer beba koja se nalazi u maloj karlici pritiska vene koje idu iza materice. Sa druge strane luče se hormoni koji loše deluju na vene. Što se tiče terapije vena u trudnoći, ja preporučujem nošenje kompresivnih čarapa i niskomolekularne heparine radi prevencije tromboze. Takođe je važno da se sve trudnice koje imaju proširene vene jave vaskularnom hirurgu i odrade ultrazvučni pregled. Ginekolog bi tebalo da proceni da li će se raditi porođaj vaginalnim putem ili će se raditi carski rez, uz obaveznu profilaksu tromboembolijskih komplikacija davanjem niskomolekularnih heparina i upotreba kompresivnih čarapa tokom porođaja. Što se tiče same operacije u trudnoći se jedino preporučuje klasična operacija samo ukoliko postoji tromboza koja preti da će preći u duboki venski sistem i dovesti do plućne embolije. 

Pitanje: Imam proširene vene i otvorenu ranu na nozi. Išao sam kod specijaliste, dao mi je samo previjanje, ali ne mogu uopšte da hodam. Šta da radim?

Dr Srđan Babić: Većina ljudi koji imaju kožne promene koje su naste kao posledica venske bolesti se upućuju dermatologu. Problem kožnih promena nastaje kao posledica hronične venske isuficijencije. Od dermatologa dobijaju neke kreme, savete i previjanje, i ta rana lepo zaraste nakon mesec-dva-tri. Problem je što će ona opet da se otvori,  opet će da je previjaju i na kraju ovi pacijenti završe kod vaskularnog hirurga kada dođe do nastanka venskog ulkusa, odnosno kada se jave ogromne rane koje pojedu kožu i potkožu praktično do tetiva i kosti. To nama jako sužava moćnosti rešavanja tog problema. Svi pacijenti kod kojih postoji sumnja nastanka ulkusa venske etiologije bi trebalo da odu kod vaskularnog hirurga.

Pitanje: Da li smem da idem na masažu ukoliko imam proširene vene?

Dr Srđan Babić: Često iskusni maseri će reći da li imate proširene vene ili upšte probleme sa venama jer znaju da su bolesti vena i moguće tromboze koje se javljaju u njima generalno potcenjene u našoj populaciji, Ja ne preporučujuem da ovi pacijenti ne idu na masaže. Može se desiti da nekoj od tih vena postoji tromboza koja se može pogurati mehaničkom silom, isto tako može nastati tromboza usled pritiska vene tokom masaže jer dolazi do traume vena.

Podeli tekst:

Dr Srdjan Babić je specijalista opšte hirurgije sa supspecijalizacijom iz vaskularne hirurgije sa angiologijom i asistent na katedri Hirurgija sa anestezijom na Medicinskom Fakultetu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde