EP009: dr Tatjana Radosavljević, pulmolog


U devetoj epizodi Stetoskop TV emisije na Televiziji Zdravlje, prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog, odgovarala je na pitanja pacijenata koja se tiču slip apneje, pneumonije i tuberkuloze.

Zakažite pregled kod Dr Tatjane Radosavljević!

Transkript razgovora:

Pitanje: Lečim se od slip apneje pola godine (koristim CPAP aparat), međutim u međuvremenu su mi se počeli javljati simptomi u vidu otežanog disanja kašlja, brzog zamaranja. Ne pušim i prilično sam fizički aktivan. Da li je ovo posledica slip apneje ili nešto drugo?

Prim. dr Tatjana Radosavljević: Lečenje slip apneje CPAP aparatom ne podrazumeva nastanak ovakvih tegoba. Mislim da je neophodno da se napravi kontrola rada parata čitanjem kartice i da se javite pulmologu koji će da napravi snimak pluća i spirometriju.Nakon toga će pulmolog da ustanovi da li su ovi spimptomi vezani z apluća ili je u osnovi kardiološki problem koji se ogleda u ubrzanom srčanom radu. Ovo nema puno veze sa lečenjem slip apneje i upotrebom CPAP aparata. 

Pitanje: Pre dva meseca preležao sam bakterijsku upalu pluća, na kontroli posle mesec dana lekar je bio zadovoljan oporavkom levog plućnog krila koje je bilo upaljeno, ali postoji ožiljna promena levo u nivou aortnog luka. Kod mene nema umaranja, apetit mi je normalan, ne osećam nikakva probadanja. Imam povremen kašalj, sa normalnim ispljuvkom. Posle te kontrole nije mi prepisana nikakva terapija. Da li taj ožiljak može da bude problem?

Prim. dr Tatjana Radosavljević: Velike (masivne) upale pluća mogu ostaviti ožiljne promene iza sebe. Ono što bi trebalo uraditi je da se za 6 meseci naparavi isti snimak jer postoji mogućnost da organizam sam smanji ožiljak, ili će ožiljak ostane isti. Ukoliko se ožiljak povećava to bi bila indikacija za skener. Ja pretpostavljam da se to neće desiti. Gospodin nema razloga da brine, ovo stanje ne zahteva terapiju i organizam će sam izaći na kraj sa ožiljkom. Jedno što treba da se uradi kontolni snimak za 6 meseci.

Pitanje: Moja beba i ja smo više puta bile u kontaktu sa osobom kojoj je dijagnostikovana tuberkuloza (nismo znale do danas). Da li ćemo se inficirati ili to ne mora da bude slučaj? Ukoliko smo inficirane, šta možemo da uradimo da bi sprečile razvoj bolesti?

Prim dr Tatjana Radosavljević: Važne su nam još dve stvari koje gospođa nije navela, a to su koliko beba ima meseci i da li je vakcinisana od tuberkuloze u porodilištu što verovatno jeste jer se deca redovno vakciništu u porodilištu. Ukoliko je beba starija od 2 meseca ne postoji nikakva mogućnost da beba oboli. Gospođa je takođe vakcinisanja, ali u svakom slučaju, kao lica iz kontakta, trebalo bi da se javi nadležnom antituberkuloznom dispanezru da se napravi kontrola. male su šanse da se oboli. Od 100% inficiranih samo 10% oboli. Nephono je da se u nadležnoj ustanovi uradi kontrola bilo da je to PPD test ili kod mame snimak pluća. Dok je vrlo velika verovatnoća da je beba kompletno zaštićena.

 


Podeli tekst:

Dr Tatjana Radosavljević je specijalista pneumoftiziologije. Osnivač je i vlasnik sopstveneordinacije za pulmologiju u kojoj svakodnevno vrši mnoge preglede.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde