EP014: Dr Tatjana Radosavljević, pulmolog

U četrnaestoj epizodi Stetoskop TV emisije na Televiziji Zdravlje, prim. dr sci. med. Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog, odgovarala je na pitanja pacijenata koja se tiču pulmologije i alergologije.

Zakažite pregled kod Dr Tatjane Radosavljević >>>>

Transkript razgovora:

Pitanje: Da li je izlečiva atopijska astma? Naše dete ima pet godina, a to mi je dijagnostikovano pre tri meseca. Od rođenja ima bronhijalne tegobe? Ona inače nema napade gušenja, samo suvi kašalj koji je uvek prisutan, nekad manje, nekad više. Da li je moguće da dete sa suvim kašljem ima astmu?

Prim Dr Tatjana Radosavljević: Krenula bih od poslednjeg pitanja. Da, vrlo je moguće. Postoje oblici astme koji se manifestuju upravo suvim kašljem. Što se tiče atopijske astme pretpostavljam da su kolege pedijatri pulmolozi dokazali postojanje imunoglobulina E kod deteta. Ukoliko je dete alergično na određeni broj tačno utvrđenih alergena, a to se utvrđuje uzimanjem krvi reko takozvano specifičnog imunoglobulina E. Dete bi bilo kandidat za takozvanu desenzibilizaciju osim lekova koje koristi. Ukoliko se pokaže da je dete izrazito alergično na polen ambrozije ili neke druge trave, prave se kapi koje sadrže alergen i daju se detetu pod kontrolom pedijatra pulmologa u narednih godinu dana ili dve u rastućim dozama. Na taj način se razvija imunitet na određene alergene. Ukoliko je dete alergično na većinu alergena onda se daje sistemska terapija, inhalacije, sve zavisi od par podataka. U suštini se može desiti da izgubi simptome u pubertetu i da nema probleme sa tim. 

Pitanje: Moj otac je preminuo od karcinoma pluća. Ja sam pušač i imam 44 godine. Kako treba da se ponašam i koje mere da preduzmem kako bi se rizik da ova bolest nastane sveo na minimum?

Prim Dr Tatjana Radosavljević: Pre svega ako gospodin bude to mogao jeste da prestane da puši. Postoje ljud koji to ne mogu, u tom slučaju jednom godišnje treba da se napravi snimak pluća da bi se na vreme primetilo postojanje neke promene ukoliko ona nastane. Jedini i pravi način jeste da prestane da puši. Da konzumira hranu bogatu antioksidansima kao što su velike količine vitamina C. 

Pitanje: Na nagovor supruge, obzirom na moje nepodnošljivo hrkanje noću želim da uradim polisomnografiju. Malo znam o ovom pregledu, pa vas molim za detalje.

Prim Dr Tatjana Radosavljević: Radi se o pregledu kojim se konstatuje da li osim hrkanja postoji prekid disanja, tzv. slipapneja. Pregled je vrlo jednostavan. Radi se aparatom sličnim holter. sada su aparati za dijagnostiku mnogo usavršeniji i potrebno je da se napravi prethodni pregled koji obuhvata kompletan pulmološki pregled i popunjavanje upitnika za slip apneju. Potom se pacijentu stavlja aparat sličan holteru sa kojim on provodi noć. Osima aparata pacijent ima na sebi malu sondu kojom se prati disanje. I na prstu ima eletrodu kojom se prati koncentracija kiseonika u snu. Detaljni pregled tog zapisa nam daje dignozu. Da li postoje prekidi disanja, koliko su dugački, kada se javljaju, u kom položaju, na leđima ili na trbuhu ili na boku, i koliko pada kiseonik tokom tih prekida. Na osnovu svih tih informacija se preporučuje određena terapija.

Pitanje: Alergo testom mi je konstatovana alergija na pse i mačke. Kako več mesec dana imam psa, požalio sam se na simptome alergije koji su potvrđeni (kijanje, svrab u prsima, crvenilo očiju i dizanje diajfragme što uzrokuje neprijatne osećaje) Ja zaista želim da nabavim psa, pa me zanima kako bih mogao da se lečim i time omogućim sebi da imam kućnog ljubimca?

Prim Dr Tatjana Radosavljević: Postoje rase pasa koje malo prozivode alergijske reakcije, kao što su pudle ili maltezeri. Sa druge strane postoji mogućnost desenzibilizacije na glaku psa. Obično su mačke te koje izazivaju veće alrgije. Na žalost kod gospodina je pas taj koji je izazvo tegobe. Treba da se informiše koje rase  ne proizvode alergene.

Podeli tekst:

Dr Tatjana Radosavljević je specijalista pneumoftiziologije. Osnivač je i vlasnik sopstveneordinacije za pulmologiju u kojoj svakodnevno vrši mnoge preglede.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde