Faktori koji utiču na razvoj sekundarnog kancera


Kako prenosi Harvard Health Publishing, nekoliko faktora može uticati na razvijanje sekundarnog raka ( metastaza). Neki od tih faktora su pod kontrolom pacijenta, dok drugi nisu. Veoma je važno da sa pacijent razgovara sa svojim lekarom o svim rizicima i na taj način sazna šta sve može da učini kako se rak ne bi ponovo razvio. Jednako je važno da pregledi budu česti kako bi se eventualna metastaza uočila na vreme.

Rak kod dece

Ako je pacijentu dijagnostikovan rak pre petnaeste godine života, po izlečenju će morati godinama da svoje zdravlje održava besprekornim. Neki tumori u detinjstvu su uzrokovani nasleđenim sindromima koji doprinose doživotno povećanom riziku od raka. Na primer, Li-Fraumeni sindrom može dovesti do razvoja sarkoma, leukemije i raka mozga i dojke.
Takođe, terapija koja se primenjuje u borbi protiv raka u mladosti, može dovesti do smanjenja otpornosti organizma na pojavu raka kasnije.

Genetska predispozicija

Kada imate više bliskih srodnika koji su oboleli tokom života od određenog kancera, to je jak indikator da ste genetski osetljivi. Iako geni nisu kategorija koja se može promeniti, testiranje na genetske promene koje su povezane sa povećanim rizikom od određenog karcinoma su obavezne.

Lečenje raka

Radijacija, hemoterapija i druge terapije koje se primenjuju kod obolelih od raka mogu izazvati ćelijske promene koje pacijenta čine manje otpornim na razvitak sekundarnog raka. Doktor će učiniti sve moguće napore da struktuira početni tretman - na primer, da podesi odnos leka i doze.

Starost

Što je osoba starija, opasnost od raka je veća. Svaka godina koja prođe donosi nove hronične uslove za razvitak kancera. Životna sredina i svi spoljni faktori smanjuju sposobnost ćelije da popravi štetu.


Način života

Životni stil je jedan od rizika koji možete kontrolisati. Izbori koje pravite svakog dana mogu značajno uticati na šanse za dobijanje raka u budućnosti.

U nastavku pronađite nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste smanjili rizik:

  • hranite se zdravo, jedite brokoli i drugo lisnato povrće, pasulj, grašak, bobice, trešnje, paradajz, orahe.
  • Vežbajte najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji.
  • Zadržite indeks telesne mase (izračunajte svoj BMI) unutar prihvatljivog raspona.
  • Ako pušite - prestanite. Takođe, izbegavajte duvanski dim.
  • Ograničite unos alkohola na ne više od jedne čaše vina dnevno za žene i dve čaše za muškarce.
  • Štitite se od štetnih UVA / UVB zraka kada god izađete iz kuće.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde