Uticaj hemoterapije na pacijenta

Saznanje da nosite malignu bolest je veoma dramatično. Taj kratak momenta saznanja kompletno menja čovekov život. Mnoge stvari postaju manje značajne. Međutim, i u tom i takvom trenutku neophodno je skupiti veliku volju i dovoljno pribranosti da se krene sa hemioterapijom. Tu odluku pacijent donosi zajedno sa svojim terapeutom.

Tokom terapije pacijent se susreće sa brojnim efektima koji nisu nimalo prijatni, ali su neizostavni deo lečenja. Nabrojaćemo samo neke od njih: 


Mučnina

Mnogi citostatici izazivaju jak osećaj muke, gađenja i nagon na povraćanje. Ovi se efekti javljaju na dan primanja terapije i traju 24 časa ali ponekad mogu trajati i 2-3 dana nakon date terapije. Sada postoje brojni i moćni lekovi koji osećaj povraćanja mogu uspešno sanirati do nivoa koji je veoma podnošljiv.  

Pad krvne slike

Brojni citostatici ubijaju sve ćelije koje se dele. Ćelije limfoma, ali i zdrave ćelije krvi imaju sposobnost neprekidne deobe. Zbog toga nastaje pad krvne slike i to najčešće 7 dana nakon otpočinjanja hemoterapije. Prvo se registruje pad belih krvnih zrnaca, zatim krvnih pločica a moguće je i sniženje eritrocita.

Danas postoje moćni lekovi koji podižu nivo belih krvnih zrnaca na normalu u veoma kratkom roku posle prstanka hemioterapije. 

Opadanje kose

Ćelije korena kose se neprekidno dele. Ovaj proces omogućava neprekidan rast kose i obnavljanje opalih dlaka. Hemoterapija ubija upravo ove ćelije - usporavajući proces obnavljanja kose i dovodeći do ćelavosti. 

Iako je opadanje kose za pacijente ženskog pola često veoma dramatičan događaj, utečan je podatak da se po završetku lečenja kosa ponovo javlja i u razumnom vremenskom roku potpuno izraste. 

Rane na ustima - mukozitis

Ova komplikacija se javlja izuzetno retko i to samo u pacijenata koji primaju veoma agresivne protokole. Ovakvi takozvani protokoli druge linije se daju kada se tumor ne stopi nakon terapije prve linije ili kada se na primer zbog prirode bolesti konzilijum lekara odmah opredeli za ovakav vid terapije.  

Promene se karakterišu plitkim aftama, ulcerima na sluzokoži usne duplje ali i na farinksu, jednjaku pa i u crevima. Ove ulceracije su posledica kratkotrajnog prekida obnavljanja ćelija sluzokože zbog čega ona ostane istanjena i sa ogoljenim nervnim završecima. Ove promene su samo izuzetno dublje. Zbog svega navedenog, pacijent teško podnosi i hranu i vodu u svojim ustima koja ga peče i boli pa izbegava da jede. Danas postoje gotove suspenzije kojima se ispiraju takve sluznice i koje ublažavaju bolove i stavljaju privremene zaštitne slojeve na ranice dok iste ne zarastu. Mukozitis-ranice počinju takodje izmedju 5-8 dana terapije i traju i po 7 dana.  

Prolivi

Ponekad se mukozitis u crevima koplikuje kašastim i prolivkastim stolicama. Pojava i vreme trajanja je slično kao i kod ranica na usnoj duplji, jer im je i mehanizam nastanka isti.  

Specifčna terapija ovih komplikacija ne postoji i zahteva pregled vašeg terapeuta, ali u svakom slučaju nije greška uzeti neki od takozvanih Eubiotika. 

Iritacija mokraćne bešike

Sastoji se u bolnim i grčevitim senzacijama pri mokrenju a neretko i sukrvičavom mokraćom.  


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde