Rabdomiosarkom

Uzrok nastanka

Većina rabdomiosarkoma se javlja sporadično, ali u jednom delu slučajeva postoji veza s određenim porodičnim sindromima (neurofibromatoza, Li-Fraumeni sindrom, adrenokortikalni karcinom i rano javljanje karcinoma dojke u odraslih rođaka), a opisuje se trostruko i veća incidenca kod dece čije su majke uživale marihuanu godinu dana pre porođaja a petostruka uz uživanje kokaina .  

Klinička slika

Postoje nekoliko histoloških oblika (embrionalni, alveolarni, botrioidni, pleomorfni i nediferentovani). Rabdomiosarkomi su najčešće lokalizovani u predelu glave i vrata, retroperitonealno, na urogenitalnim organima i na gornjim i donjim ekstremitetima. Klinička slika zavisi od primarne lokalizacije tumora – edem (otok) lica, strabizam, ekhimoze (krvni podlivi, modrice), ptoza (spušten kapak), neurološki ispadi, smetnje pri mokrenju, hematurija (krv u mokraći), gastrointestinalni simptomi i drugo. Oboljenje ima brzu evoluciju, širi se hematogenim i limfogenim putem i metastazira u limfne čvorove, koštanu srž i kosti.Prognoza zavisi od stadijuma i rasprostranjenosti oboljenja, uzrasta, lokalizacije tumora i histološkog tipa. Značajno je rano otkrivanje tumora. 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih analiza, ultrazvuka, CT-a (komjuterizovana tomografija), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca), biopsije i patohistološkog nalaza. 

Lečenje

Lečenje se sprovodi kombinovanom polihemioterapijom, iza koje sledi hirurška resekcija tumorskog tkiva. Radioterapija se primenjuje u zavisnosti od lokalizacije tumora.  

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Rakidžija Radmila 18.02.2009

    U julu mesecu 2007. urađena mi biopsija tkiva iz donje mandibule vilice i konstantovan je patološki nalaz koji je glasio rabdomiosarkom. Imala sam tada 57 godina i stomatolozi su bili u neverici. Ponovila sam nalaz i opet dijagnoza ista. Operisana sam na Stomatološkom fakultetu na maksifascijalnoj hirurgiji i odstranjen mi je deo donje mandibule. Za devet meseci četiri operacije. Pred četvrtu operaciju u aprilu 2008. godine nabavila sam Rife aparat koji mi je za dva dana u potpunosti skinuo otok ali sam ipak otišla na operaciju. Aparat sam koristila pet dana pre operacije i opet je uzet uzorak sa četiri mesta za patološki nalaz i prvi put nije bilo metastaze. Predlog radiologa je bio da moram na terapiju zračenja što sam ja odbila. Tražila sam od lekara da mi moraju njihova saznanja o mojoj dijagnozi saopštiti i kakve su moje šanse za izlečenjem. Svi su bili pesimisti odnosno rečeno mi je da su šanse do godinu dana života. To saznanje je strašno ali ja sam htela istinu i rekla sam mom lekaru svu alternativu ću upotrebiti pa šta bude i na moje veliko zadovoljstvo mislim da sam uspela. Činjenica je da sam promenila način ishrane ali smatram da je aparat odnosno frekvencija struje učinila svoje. Ja sam sasvim dobro i očekujem sada da ću u toku idućeg meseca marta 2009. uraditi poslednju operaciju odnosno implatant mandibule što je moj lekar predložio ako sve bude zaustavljeno što se i desilo. Ovo je moje iskustvo i moj život ako će nekome da koristi moja priča i pomogne bit ću srećna da neko još bude izlečen i sva svoja iskustva ću preneti onom kome bude potrebno. Beograd 18.03.2009.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde