Zdrava hrana za zdrave spermatozoide

Prva studija koja se tiče očevog uticaja na zdravlje fetusa rezultirala je prehrambenim preporukama za vitalnost sprematozoida. Folna kiselina dobra je za buduće tatice, kao i za trudnice. Ishrana bogata folatima (folnom kiselinom) mogla bi zaštiti 'zdravlje' spermatozoida, pa tako i fetusa, pokazala je nova studija, prva koja se pozabavila uticajem prehrambenih navika muškaraca na razvoj ploda. Lekari sa kalifornijskog Univerziteta Berkley objavili su svoja saznanja o uticaju folata na smanjenje broja 'defektnih' spermatozoida, odnosno onih sa pogrešnim brojem hromosoma, u stručnom magazinu Human Reproduction.

Procenjuje se da je u zdravog muškarca 4% spermatozoida koji nose višak ili manjak hromosoma, što se naziva aneuploidija, a vezana je uz probleme sa začećem, pobačaje i malformacije fetusa koje rezultiraju Downovim, Turnerovim ili Klinefelterovim sindromom. Do sada se nije moglo ući u trag odgovoru na pitanje zašto sprema mutira, ali od sada je poznato kako se to može donekle sprečiti. Tim s Berkleya analizirao je spremu 89 zdravih nepušača te ih ispitao o dnevnim unosima cinka, folne kiseline, vitamina C, E i beta karotena.

 

Folna kiselina

 

Ključni B vitamin za DNK, nalazi se u zelenom lisnatom povrću, voću i plodovima (spanać, kelj, blitva, brokoli, orasi, leća, grašak...). Pokazalo se da su muškarci koji su dnevno uzimali između 722 i 1150 mikrograma folne kiseline (bilo kroz hranu ili suplemente), imali 20 do 30% niže nivoe aneuploidije nego li muškarci sa nižim unosima folata.

 

Folne doze

 

Dosadašnje preporuke za muškarce kretale su se oko 400 µg, nova studija bi ih mogla povisiti za one željne nastavka loze. "U dosadašnjim smo studijama pokazali da unos mikronutrijenata u očeva može doprineti kvalitetu sperme, pa tako i uspešnijem začeću.

Ovo je prva studija koja sugeriše da ishrana oca igra ulogu u razvoju zdravog potomka.", rekla je prof. Brenda Eskenazi, voditeljka istraživanja. "Pre nego što parovi pojure u apoteke i nagomilaju zalihe suplemenata, preporučio bih im da pre svega budu osvešteni te prestanu pušiti, smanje unos alkohola i jedu umereno, uvrštavajući u svoj jelovnik pet porcija svežeg voća i povrća dnevno. Proizvodnja spermatozoida traje tri meseca, pa se promena stila života preporučuje pre pokušaja začeća.", poručio je dr. Allan Pacey, stručnjak za pitanja muške reprodukcije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde