Šoljica kafe dnevno štiti jetru od alkohola?


Istraživanje je sprovedeno pod vođstvom dr. Arthura Klatskyja iz Kaiser Permanente Medical Care Programmea u Oaklandu, SAD. Njegov tim je u studiju uključio sve osobe koje su se prijavile u plan privatne zdravstvene zaštite u Californiji između 1978. i 1985. godine. Prilikom uključivanja u program, pacijent je ispunio upitnik u kojem je dao podatke o konzumaciji kafe, čaja i alkohola u poslednjih godinu dana. Naučnici su istraživali koliko je od tih ljudi je u toku života razvilo alkoholnu cirozu jetre pa su taj podatak pokušali da povežu  sa informacijama koje su dobili iz upitnika.

Od ukupnog broja ispitanika njih 330 je razvilo cirozu jetre, od toga 199 uzrokovanu prekomernom konzumacijom alkohola. Prema rezultatima istraživanja, osobe koje su pile jednu šoljicu kafe dnevno imaju 20% manju šansu, osobe koje su pile dve ili tri šoljice imaju 40% manju šansu, a osobe koje su pile četiri ili više šoljica kafe na dan imaju čak 80% manju šansu za razvoj alkoholne ciroze jetre.

„Iako su rezultati zanimljivi, nemojte ih shvatiti kao preporuku za što većom konzumacijom kafe niti kao način da se „leči“ alkoholna ciroza jetre. To je samo jedno opažanje i nije još u potpunosti dokazano da neki drugi faktor osim kafe nije tu dao svoj, možda značajniji, doprinos“ upozorava autor studije dr. Klatsky.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde