Probiotici - pomoć u Chronovoj bolesti

Kod pacijenata sa hroničnom upalnom bolesti creva, Chronovom bolešću, dobre bakterije su desetkovane. Probiotici bi mogli nadoknaditi njihovo protivupalno dejstvo.

Dobre bakterije štite creva od upala

Bakterije koje se normalno nalaze u crevima imaju protivupalna svojstva, ali one se nalaze u niskim koncentracijama kod pacijenata s hroničnom upalnom bolesti creva, Chronovom bolešću, pronašli su Francuski istraživači a objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Rani testovi upućuju na to da bi stanovnik creva - Faecalibacterium prausnitzii - mogao biti koristan u lečenju probioticima kod Chronove bolesti. Istraživači su opisali svoje rezultate u Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition.

Dr Philippe Langella, sa National Institute for Agricultural Research, Jouy-en-Josas i njegovi saradnici merili su količine bakterije F. prausnitzii u 21-og pacijenta koji su bili na operaciji zbog aktivne Chronove bolesti. Istraživači su uočili znatno sniženu količinu F. Prausnitzii u vreme operacije kod onih pacijenata koji su imali pogoršanje bolesti tokom 6 meseci kasnije, nego kod onih koji su ostali u remisiji.

Tim je zatim izveo laboratorijske eksperimente koji su pokazali da je F. Prausnitzii blokirao stvaranje upalnih faktora u ćelijama krvi i ćelijama creva.

Kod miševa sa stanjem sličnim Chronovoj bolesti, davanje F. Prausnitzii imalo je zaštitni efekat i dramatično se smanjio broj životinja koje su uginule.

Langellov tim zaključio je da je davanje F. Prausnitzii kandidat probiotičkih materija, za koji se čini da daju obećavajuću strategiju u lečenju Chronove bolesti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Ranka Stubičar 26.07.2022

    Imam kronovu bolest i primam biološku terapiju. Koji točno probiotik preporučujete. Imam i gastritis i jake migrene Hvala


  2. Allomanny 17.04.2011

    Hvala za zanimljiv bloga


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde