Manje kilograma - manje polipa na debelom crevu

Gojaznost utiče na povećan rizik od pojave potencijalno kanceroznih polipa debelog creva, međutim, smanjenjem telesne težine, smanjuje se i sklonost ka nastajanju kolorektalnih adenoma - polipa koji se mogu razviti u rak debelog creva.

"Poznato je da je rak debelog creva ima veze sa gojaznošću. Naši podaci, zajedno sa ranijim otkrićima, pokazuju da se prekancerozne lezije, takođe, mogu dovesti u vezu sa gojaznošću," istakao je doktor Jutaka Jamadži sa Univerziteta u Tokiju.

Doktor Jamadži i njegove kolege, istraživali su veze između gojaznosti i masovnosti kolorektalnih polipa i proučavali uticaj koji na njihov abnormalni rast ima gubitak telesne težine, nakon jedne godine.

Gotovo 8.000 ispitanika koji su pripadali kategoriji srednjeg rizika, podvrgnuti su kontrolnoj kolonoskopiji, to jest pregledu debelog creva, a oko dve i po hiljade njih pregledano je ponovo nakon 12 meseci.

Učestalost polipa na prvom pregledu proporcionalno je rastao kod onih ispitanika čija telesna masa se povećala, pokazali su rezultati istraživanja.

Povećan indeks telesne mase, takođe je uticao na porast broja, ali ne i na veličinu ili stadijum polipa.

Smanjenje telesne mase, imalo je povoljan uticaj na zdravstveno stanje jer je manji broj polipa zabeležen kod osoba koje su smršale, to jest skoro 10 odsto ispitanika, nego kod 16 odsto onih koji su se ugojili ili 17 odsto onih koji su zadržali istu težinu, zaključak je istraživanja.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde