Konzervansi u hrani

Često se susrećemo s hranom koja sadrži konzervanse, a tako malo znamo čemu služe i jesu li opasni po zdravlje. Stoga bi nas nekoliko informacija moglo navesti da bolje proveravamo proizvode.

Upotrebljavaju se radi stabilizacije hrane, produženja održivosti i sprečavanja kvarenja kako bi se proizvodu produžila trajnost i omogućio transport lako pokvarljive robe na veće udaljenosti.

Postoje klasični konzervansi i oni koje ubrajamo u aditive.

U klasične ubrajamo kuhinjsku sol, etilni alkohol i octenu kiselinu. Konzervansi, aditivi su sorbinska kiselina i njene soli, natrijum nitrit kao i spojevi koji otpuštaju sumporni dioksid kao kalijev meta bisulfit.

Nitrati i nitriti koji služe za očuvanje boje proizvoda i svežine mesa su veliki problem jer se mogu pretvoriti u toksične i kancerogene spojeve kao što su mitrozoamin ili nitrozoamid.

S druge strane sprečavaju rast Clostridium botulinuma, bakterije čiji su toksini parališući otrov za nervni sistem.

Sve je to uzrokovalo mnogo pitanja i rasprava kada se utvrdilo da su kancerogeni. Stoga su radi opasnosti po zdravlje količine dodanih nitrita smanjene na količinu koja osigurava njihovo zaštitno delovanje, ali i razgradnju do količine koja je samo simboličan ostatak u hrani.

Danas se i puno rasprava vodi oko pojave benzena, kancerogenog spoja koji nastaje dodavanjem benzojeve kiseline u osvježavajuća bezalkoholna pića s dodatkom C vitamina ili čak s dodatkom limunske kiseline.

Ali za sada ne postoje najveće dopuštene granice za benzen u toj vrsti hrane, ali je predloženo proizvođačima osvježavajućih bezalkoholnih pića da menjaju sastojke koji imaju mogućnost uticaja na ljudsko zdravlje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Vlajko 13.10.2014

  Ako nitriti i nitrati sprečavaju rast Clostridium botulinum, da li se količina otrova za nervni sistem smanjuje ili povećava?


 2. Milanka 02.09.2010

  Ja sam majka blizanaca. Primjetila sam da su alergični na konzervanse, većinom imaju gasove i grčeve u stomaku.


 3. Ivana 02.12.2009

  Sve je to istina ali nigde ne mogu da nadjem odredjene konzervnse na koje sam postala alergična sa 30 godina. Ac formicicum, na-nitricum, na-sulphuricum.


 4. Anastasija 05.10.2008

  Mislim da je neophodno više pisati o ovom problemu - konzarvansi i ostali aditivi u ishrani. Tako bismo bar malo učestvovali u zravlju naše dece i nas samih. Naročito kod mladih naraštaja koji dolaze - ako ga bude, da se očuva zdravlje nacije i zaustave već pokrenute epidemije kancerogenih oboljenja i drugih bolesti. Ovo je takodje vrlo ozbiljna oblast za raspravu!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde