Crveni pirinač štiti srce i ubija tumore

Osobe koje su preživele srčani udar i koristile ekstrakt crvenog pirinča imale su manje šanse da umru od bolesti srca. I smrt kao posledica tumora smanjena je za dve trećine.
Istraživanje na gotovo 5000 kineskih pacijenata koji su preboleli srčani udar pokazalo je da delimično pročišćen ekstrakt kineskog crvenog pirinča – fermentiranog crvenim kvascem zbog čega ima crvenu boju – ima pozitivan efekat na zdravlje srca.

Ekstrakt je smanjio rizik za ponavljanje srčanog udara za oko 45%, potrebu za revaskularizacijom (ugradnjom "bajpasa" i angioplastikom), smrtnost zbog bolesti krvnih sudova kao i ukupnu smrtnost za jednu trećinu, a smrtnost zbog raka za dve trećine.

Jedan od istraživača, dr. David Capuzzi opisao je otkriće kao "vrlo uzbudljivo", budući da je ekstrakt, poznat i pod nazivom XZK, prirodni proizvod i uzrokovao je vrlo malo nuspojava prilikom ovog istraživanja.

"Ljudi s Dalekog istoka već hiljadama godina upotrebljavaju kineski crveni pirinač u ishrani, ali niko ga do sada nije ispitivao klinički u dvostruko slepim probama, u kojim je jedna grupa dobijala pročišćeni ekstrakt, a druga placebo, zbog čega smo vrlo zadovoljni dobijenim rezultatom", rekao je.

"Ako i dalja testiranja i istraživanja pokažu da su naši rezultati tačni, nadam se da će XZK postati važan lek u lečenju poremećaja krvnih sudova i u sprečavanju bolesti, bez obzira na to da li je neko imao srčani udar ili nije", dodao je.

Ipak, dodao je i ovo: "Važno je znati da ne znamo kako tačno kineski crveni pirinač deluje."

"Tačni sastojci XZK kapsule još nisu izolovani i proučeni. Ipak, naši rezultati su bili toliko uzbudljivi, čak su nadmašili i sastojke koji se upotrebljavaju u zapadnim populacijama, tako da sigurno treba provesti dalja istraživanja."

Istraživanje je objavljeno u časopisu American Journal of Cardiology.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde