Brza hrana pogubna po srce

Ishrana u kojoj dominiraju pržena hrana, slane grickalice i meso uzrok je oko 35 odsto srčanih udara u svetu, pokazuju rezultati istraživanja kanadskih naučnika.  
 
Istraživanje kanadskih naučnika, kojim su obuhvaćene 52 države, pokazalo je da su ljudi koji su primenjivali "zapadnjačku dijetu" baziranu na mesu, jajima i brzoj hrani, podložniji srčanom udaru, dok je rizik bio mnogo manji kod onih koji su jeli više voća i povrća.
 
Nova studija potvrdila je tvrdnje da brza, "loša" hrana i životinjske masnoće mogu izazvati bolesti srca, a naročito srčani udar.
 
Doktor Salim Jusuf sa timom stručnjaka sa Univerziteta Mekmaster u Ontariju ispitao je više od 16.000 pacijenata od kojih je 5.700 preživelo jedan srčani udar.  Ispitanici su odgovarali na pitanja o svojim navikama u ishrani između februara 1999. i marta 2003. godine, popunjavajući detaljan upitnik, a uzet im je i uzorak krvi.  
 
Posle toga, ispitanici su podeljeni u tri grupe.
  • Prva grupa nazvana je "orijentalna" zbog velikog unosa tofu sira, soje i sosova.
  • Grupa koja je preferirala prženu hranu, slane grickalice i meso onačena je kao "zapadnjačka", dok su "promišljeni" bili ispitanici koji su unosili najviše voća i povrća.  
  • Osobe čija se ishrana najvećim delom sastojala od voća i povrća bile su i do 30 odsto manje izložene riziku od srčanog udara u odnosu na one koji su malo ili nimalo koristili te namirnice.
Pripadnici grupe "zapadnjaka" bili su čak 35 odsto ugroženiji u odnosu na osobe koje manje vole prženu hranu i meso. "Orijentalci" su u odnosu na ostale učesnike istraživanja bili prosečno izloženi riziku od srčanog napada.

Siromašni ugroženiji

Rezultati studije su od izuzetnog značaja, jer prethodna istraživanja nisu jasno ukazivala na hranu kao uzročnika oboljenja. Bogatu ishranu često prati bogat životni stil koji podrazumeva malo fizičkih aktivnosti.
 
Međutim, naučnici ističu da srčani udar više ne predstavlja bolest bogatih. "Oko 80 odsto obolelih od kardiovaskularnih bolesti u svetu nalazi se u siromašnim ili srednje bogatim zemljama", tvrde stručnjaci.
 
Ishrana bogata tofu sirom više je neutralna nego zaštitna zbog visokog sadržaja natrijuma. Natrijum u većim količinama može podići krvni pritisak, ali i povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde