Stres utiče na menstrualni ciklus

Stresne situacije imaju veliki uticaj na menstrualni ciklus, pa ga mogu skratiti ili čak, ukoliko se radi o intenzivnom i dugotrajnom stresu, prouzrokovati potpuni izostanak menstruacije.

Potpuni izostanak menstruacije mogu prouzrokovati stresne situacije koje imaju veliki uticaj na menstruani cikuls, pa ga mogu čak i skratiti.

Kraj ljubavne veze, stalna tenzija na poslu i lični "brodolomi" mogu izazovati poremećaj ciklusa na izvesno vreme.

Na ustaljeni menstrualni cikuls mogu se odraziti prekookeanska putovanja i klimatske promene koje mogu predstavljati stres za organizam, posebno kod meteoropata.

Takođe, i određene bolesti mogu dovesti do poremećaja ciklusa. Smanjeno lučenje tiroidnog hormona u štitnoj žlezdi , hipotireoza, može poremetititi menstrualni ciklus i prouzrokovati niz drugih simptoma kao što su gojaznost, umor, suvu kožu, loše raspoloženje, slabije pamćenje i koncentraciju.

Stresne situacije pojačavaju lučenje određenih hormona - kortizola, dopamina i prolaktina, a to je poruka za hipotalamus da "izda komandu" za blokadu ovulacije.

Istovremeno on upravlja menstrualnim ciklusom delujući na hipofizu, žlezdu koja stimuliše lučenje estrogena i progestrerona, hormona koji regulišu ciklus.
 
Regulisanje ciklusa može se postići uspostavljanjem psihofizičke ravnoteže i smanjivanjem napetosti, ali to nije lako. Potrebno je obaviti ginekološki pregled i konsultovati se sa lekarom oko eventualne terapije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Žaklina 15.02.2011

    Imam 35 godina. Već 4 godine nemam ciklus i ne znam kome bih mogla da se obratim. Da li je moguće da žena sa poremećajem hormona ne može da ostane u drugom stanju?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde