Melamed: Uzrok svih bolesti je nutritivna deficijencija kanabinoida


- Sve bolesti se mogu svesti na nutritivnu deficijenciju kanabinoida, rekao je danas doktor molekularne biologije iz Amerike, Robert Melabed, na konferenciji: Značaj kanabisa u medicini, ishrani i obnovi privrede Srbije, koju je organizovala Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA) u Beogradu.

Jedan od ključnih problema, koji je i ovom prilikom ističu članovi udruženja, je zakonska zabrana korišćenja kanabisa, pa su tako njegovi korisnici najveća obespravljena manjina u Srbiji. Prema zvaničnim procenama Ministarstva zdravlja, 7.7 odsto stanovnika u Srbiji koristi kanabis, što je više od milion ljudi, a prema nezvaničnim procenama taj broj je veći. 

Posle šest godina zahteva da nadležne institucije počnu da se bave ovim pitanjem, iz udruženja objašnjavaju da, po prvi put ima nekog pomaka. Održani su sastanci sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede, i očekuje sa da će se razgovori nastaviti.

FOTO: UNS Press Centar

- Više puta smo pitali ministarstva, zašto se njihovi stavovi razlikuju od stava Svetske zdravstvene organizacije. Mnogi pacijenti, koji nisu dobili lek, nisu dočekali da dobiju odgovor, istakla je Marija Mihajlović ispred IRKA.

Zvaničnim saopštenjem udruženja, koje je Mihajlović pročitala, od nadležnih institucija se zahteva odobravanje uzgajanja i korišćenja svih sorti kanabisa koje su legalne u Evropskoj uniji, izmena protivrečnih članova Zakona o poljoprivrednom zemljištu, i obavezan otkup biljaka od strane države po unapred zagarantovanim cenama, kao i pristupačnost lekova.

- Psihoaktivni kanabionidi se nalaze i u mleku kod majki koje doje decu, što štiti mozak beba i pomaže im da lepše zaspe. Ženske grudi su stvorene da bebama pruže kanabis, a države nas sprečavaju da ga mi kao odrasli koristimo. To je paradoksalno, rekao je Melamed.

Šta je endokanabinoidni sistem?

Melamed je objasnio da je još krajem 19. veka je otkriveno da svi kičmenjaci imaju endokanabinoidni sistem, koji ima jedinstvenu ulogu u zdravlju. Ovaj sistem doslovno reguliše svaki sistem tela (imunitet, cirkulacija, varenje, reprodukcija…), i održava homeostazu.

Profesor naglašava, da je po njegovom mišljenju, u osnovi svake bolesti neki metabolički proces. Kako je čovek skup molekula, on prikuplja energiju iz okruženja i mora stalno da se prilagođava, a kanabis je po svojim osobinama specijalizovan upravo za adaptaciju organizma. Postoje dva načina za generisanje energije, jedan je sagorevanje šećera u ćelijama, i tada se oslobađaju materije koje nas čine bolesnima.

- Neophodna je upotreba nuklearnog reaktora u nama. Kada su ćelijske mitohondrije u dizbalansu, stvaraju se slobodni radikali koji su veoma reaktivni i telo pokušava da ih izbaci. Energija koju organizam prikupi, koristi za svoje funkcionisanje, a slobodni radikali moraju da budu pod kontrolom. Ono što jedete utiče na oslobađanje slobodnih radikala, koji vas čine starim i bolesnima. 

Melamed navodi primere pacijenata koji su izlečili teške oblike kancera, baš zahvaljujući upotrebi kanabisa. Mladić iz Afrike je jedan od njih, imao je teški poremećaj u mehanizmu reparacije oštećenog DNK, koji postoji kod zdravih ljudi. Rak je počeo da izjeda usta, teme, i potpuno je izgubio vid, kao posledica oštećene mrežnjače.

Nakon godinu dana lečenja uljem kanabisa, melanom se očistio, počeo je da vidi i nastavio sa životom, iako mu je pre izlečenja, jedina želja bila da umre i tako prekine patnju.

Još jedan pacijent, navodi Melamed, imao je tumorsku promenu na lobanji. Tražio je pomoć više lekara, i posle 130 doza zračenja, bio je u jako lošem stanju. Povodom nekih radova, do kojih je došao, kontaktira profesora Melameda, i počinje sa primenom kanabisovog ulja. Nakon toga, rak je izjeden do lobanje, uz to nije imao bolove zbog dejstva THC-a i nije koristio lekove.

- Sve bolesti se mogu svesti na nutritivnu deficijenciju kanabinoida. Nepravilnom ishranom stvaramo stres za organizam, i to nas čini bolesnima. Rusija je dobar primer zemlje koja je ovo razumela i sada prelaze na organsku ishranu, a zabranjena je GMO hrana, Ovo buđenje svesti je nezaustavljivo i sledeći korak je legalizacija upotrebe kanabisa, zaključio je Melamed.

Ko je dr Robert Melamed?

FOTO: UNS Press Centar

Dr Melamed je doktorirao molekularnu biologiju i biohemiju na Univerzitetu u Njujorku, a penzionisao se kao šef katedre na Univerzitetu u Koloradu.Nakon penzionisanja 2005. godine, nastavlja da istražuje kanabinoide, posebno u lečenju kancera, kao i reparaciju DNK molekula.

Jedan je od vodećih svetskih stručnjaka, koji se zalaže za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, i na ovu temu je napisao i objavio više desetina naučnih radova. Član je više različitih udruženja i organizacija, koja na međunarodnom nivou pružaju potrebne informacije, naučno savetovanje i podršku za primenu kanabisa u lečenju. Postavite pitanja profesoru na drbobmelamede@me.com

Za Stetoskop.info Miloš Đošić


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde