Koliko je zdravo jesti hranu iz zamrzivača?


Pre nego što krenete da sređujete zamrzivač i bacate sve ono što ima sloj kristala od leda ili bezbojne suve tačke na sebi, ima par stvari koje treba da znate o tragovima zamrzavanja. Da li su takve namirnice opasne?

Šta su tragovi zamrzavanja?

Kad se namirnice nepravilno odlažu ili se tokom dužeg perioda čuvaju u zamrzivaču – mesecima ili čak godinama – molekuli vode u hrani počinju da isparavaju.

Pošto su ti molekuli u zamrzivaču, para se kristališe i formira tanak sloj leda preko hrane. Ponekad i molekuli vazduha mogu da pobegnu iz ambalaže, što dovodi do tragova zamrzavanja na spoljašnjoj površini namirnice.

Različite namirnice imaju različite tragove zamrzavanja, kaže njujorška dijetetičarka Megan Stauc. Hranljivi sadržaj namirnica može da ih učini podložnijim stvaranju tragova zamrzavanja u odnosu na neke druge.

Na primer, nemasni sladoled će pre dobiti tragove zamrzavanja zato što je vazdušastiji i ređi, kaže Stauc. Ima više molekula vode koji nisu vezani za masti, što ih čini sklonijim smrzavanju kad je izložen vazduhu, dodaje ona. 

- Kvalitetan, punomasan sladoled ima manje šansi da dobije tragove zamrzavanja zato što u njemu ima manje vazduha, kaže Stauc. Pored toga, molekuli masti i vode u kremastom i gustom sladoledu su prošli kroz proces emulzifikacije, što ovoj namirnici pomaže da zadrži gustu, kohezivnu strukturu.

Da li je bezbedno jesti hranu sa tragovima zamrzavanja?

Savršeno je bezbedno jesti hranu sa tragovima zamrzavanja, kaže Stauc. -Tragovi zamrzavanja utiču samo na kvalitet namirnice, dodaje ona.

Kvalitet namirnice podrazumeva ukus, teksturu i boju.

Ukus može biti slabijeg intenziteta, na primer, a na mesu ili ribi se mogu pojaviti blede, bezbojne tačke. 

Kako izbeći stvaranje tragova zamrzavanja?

S obzirom na to da tragove zamrzavanja izaziva vazduh koji dospeva u namirnicu, najbolji način da se to izbegne jeste da se hrana dobro spakuje i čuva u ambalaži bez vazduha. Za to možete da koristite kese za zamrzivače koje su napravljene da štite od vazduha i vlage.

Izvor 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde