Televizor stvara male agresivce


Ukoliko trogodišnje dete poprilično pažnje usmeri na televizijski program, velika je verovatnoća da će ispoljiti agresivnost, zaključak je američkog istraživanja.

Američka studija pozabavila se agresivnim ponašanjem mališana predškolskog uzrasta. Pokušali su da pronađu uzrok ovakvom delanju dece i može li se na te uslove uticati. Došli su do iznenađujućih podataka.

Čak i kada se samo čuje zvuk iz televizora u pozadini, iako ga dete ne gleda, agresivno ponašanje je povezano s tim, iako ova veza nije toliko intenzivna kao pri direktnom gledanju TV, rekla je Jennifer Manganello sa univerziteta u Albaniju, država Njujork.  

Roditelji, oprez!

"Roditelji moraju da budu pametni i obazrivi kada je njihovo dete i televizijski program u pitanju. Deci moraju vremenski da ograniče gledanje TV, s tim da se obrati pažnja i na sadržaj kojem se posvećuje pažnja”, dodala je Dženifer.

U istraživanje je bilo uključeno 3.128 majki iz 20 američkih gradova koje su rodile između 1998. i 2000. godine. Njihovi trogodišnjaci, u proseku, gledali su televizor tri sata na dan, a on je u domaćinstvu bio uključen pet sati.
U istraživanje su uključeni i oni faktori za koje se od ranje znalo da utiču na agresivno ponašanje mališana, a najizraženiji je onaj koji ukazuje na nasilje u porodici. Ovom “popisu” dodati su gledanje televizije i uključen TV u domaćinstvu. Ova novi faktori značajnu utiču na agresivnost kod dece, a ona se pre svega manifestuje kroz:
Tučnjave, dakle udaranje druge dece bez razloga
Neposlušnost, dete se ogluši o molbe, zabrane, naredbe,
Vrištanje, najčešće bez opravdanog razloga

Američko udruženje pedijatara preporučuje da deca mlađa od dve godine uopšte ne gledaju televiziju, a ona starija - manje od dva sata na dan.
Postoji nekoliko načina na koji televizija utiče na ponašanje dece. Mališani mogu videti nasilje na programu, a vreme provedeno pred televizorom znači manje vremena za ponašanja koja pomažu pozitivnom razvoju, poput onih koje se odnose na igre za decu i čitanje knjiga.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. WP Themes 09.06.2010

    Good fill someone in on and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thank you for your information.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde