Samci za stolom


Deca koja barem jednom dnevno sede za stolom sa roditeljima, jedu zdravije od svojih vršnjaka i bolje se razvijaju. Uz fizičke koristi društveno okupljanje oko stola utiče i na psihički život.

Da li članovi vaše porodice jedu, uglavnom, sami, ili to radite zajedno?

U većini porodica, gde su muž i žena zaposleni, svatko jede kad stigne. Stručnjaci upozoravaju da to nije dobro. U porodicama, čiji članovi uglavnom zajedno sede za stolom, obrok predstavlja više od zadovoljenja fiziološke potrebe, on je više od ručka ili večere. Obrokom se tada ne zadovoljava glad nego i još neke potrebe - srdačna komunikacija u porodici i bliskost s članovima porodice, razvoj dece

Redovni zajednički obroci prilika su da deca nauče vrednosti zdravije i pravilne ishrane. Roditelji im na niz načina svojim primerom mogu dati dobra uputstva a putem zanimljivih objašnjenja pokazati zašto treba uživati u povrću i raznovrsnosti hrane poslužene na tanjiru.

Nastojte, kad god je to moguće, da vaše dete ne bude samo za stolom.

Uz to, i sami roditelji mogu uz decu zdravije da jedu. Odgovornost ih može naterati da se klone štetne hrane i vlastitim primerom odgajati zdravije potomke.

Ali, u svemu treba imati meru. Nemojte otići u drugu krajnost - da storite nesigurno dete.

Neusklađeni rasporedi, zavisnost o televiziji, nedostatak otvorene komunikacije i dobrog raspoloženja, sve su to faktori koji raspršuju porodice u zasebne prostorije.

Ako je ikako moguće, ručajte i večerajte zajedno sa svojim ukućanima. Družite se za stolom, napravite pozitivnu atmosferu, podstaknite razgovor koji ćete nastaviti posle obroka.

 Planirajte neku zajedničku aktivnost, dozvolite deci da biraju. Na ovaj način učinićete više stvari: učite decu zdravim navikama, podstiče ih na razmišljanje, stičete njihovu naklonost i otvorenost. Tako se gradi zdrava porodica  i utiče na psihički razvoj deteta - pa zar vam to i nije cilj?

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde