Roditelji primer deci i za stolom

Roditelji koji žele da im deca jedu više voća i povrća morali bi i sami praktikovati ono što zagovaraju, objavili su naučnici. Isto važi i ako žele izbeći zamke navike na junk food.

U studiji sprovedenoj u više od 1300 porodica, stručnjaci iz škole javnog zdravlja u St. Louisu dokazali su kako su deca povećala unos voća i povrća, nakon što su isto učinili njihovi roditelji.

Otkriće objavljeno u listu Preventive Medicine, ukazuje na to koliko je važno da roditelji posluže kao model zdrave ishrane deci predškolskog uzrasta. Takođe, utvrđeno je da podučavanje roditelja o nutritivnoj važnosti pojedinih namirnica može pomoći u prevenciji pretilosti djece.

"Roditelji imaju ogroman uticaj na to koliko im voća i povrća pojedu deca", rekla je Debra Haire-Joshu, voditeljka istraživanja, koje je uključivalo kućne posete porodicama i podučavanje o važnosti zdrave ishrane.

"Ako roditelji jedu više voća i povrća, više će ga jesti i deca. Naravno, vredi i obrnuto. Ako mališani vide roditelje kako jedu grickalice, hamburgere i piju gazirana pića, oni će usvojiti takav obrazac ishrane", dodala je.

U svakoj američkoj saveznoj državi sprovodi se program "Roditelji kao učitelji", putem kojeg se članovi porodica pomoću kućnih poseta stručnjaka podučavaju zdravoj ishrani, ali i ostalim aktivnostima važnima za odgoj dece.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde