"Učiteljica nije dovoljno posvećena, zato ima probleme u čitanju"

Učiteljica jeste najvažnija osoba u prvim godinama školovanja, ali ne i odgovorna za sve. Učitelji uče decu čitanju i pisanju po jednom od modela koji su prihvaćeni i za koje je dokazano da daju rezultate.

Ali to ne znači da će svi tako moći da uče. Možemo očekivati da će u svakom odeljenju biti barem dvoje dece koja će i pored adekvatne obuke nastaviti da ispoljavaju teškoće u čitanju.

Ako uporno pokušavamo nešto da naučimo na način koji ne daje rezultate, zar ne bi trebalo nešto da izmenimo?

Ako dete ne uspeva da savlada čitanje metodama koje se koriste u razredu, trebalo bi potražiti pomoć i pružiti mu obuku u skladu sa njegovim individualnim osobenostima. Potrebno je uraditi logopedsko testiranje i uočiti koje su detetove "jače" a koje "slabije" strane.

Možda dete lakše uči vizuelnim putem, možda auditivnim, taktilno-kinestetkim (kroz dodir i pokret). Možda dete ima teškoća da se orijentiše na papiru. Možda ne razume pročitano ili, pak, teško razlikuje slična slova....

Dijagnoza disleksije može se postaviti nakon završenog II razreda i neuspešne obuke čitanja. Ali ne treba čekati, vreme treba iskoristiti i uključiti dete u stimulativan rad. Ako dete završi prvi razred sa teškoćama u učenju, ne možemo očekivati da će samo, spontano savladati čitanje i sustići vršnjake. U takvoj situaciji detetu je potrebna intenzivna podrška i pomoć logopeda.


Pogledajte najčitanija pitanja i odgovore u vezi sa logopedijom.


 


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde