"Pasiram mu, tako sve pojede"

Da li je neophodno da dete sve pojede? Da li je možda ipak važnije da razvija svoje govorne organe u skladu sa onim što je očekivano za uzrast? 

Svakako je najlakše ispasirati hranu. To je samo jedan stisak dugmeta na blenderu, i gotovo. Zatim, mi određujemo tempo hranjenja, sve možemo obaviti brzo, ne čekamo da dete zagrize, sažvaće i proguta hranu.

Ali šta dobijamo u zamenu za to? Dete kome se i dalje pasira ne razvija govorne organe. Ne možemo očekivati da će biti spretno u pokretima jezikom, usana, gutanja. Samim tim, ne možemo očekivati pravilan izgovor glasova. Mogu se javiti i problemi sa gutanjem pljuvačke.

Pokušajte da sledeći put blender kraće uključite, da se ne ispasira sve, da dete oseti komadiće hrane. Polako pređite na gnječenje hrane viljuškom sa ciljem da uskoro hranu iseckate na komadiće, a da je dete sažvaće i proguta. Ovako podstičete pravilan rast i razvoj vašeg deteta, kao i njegovo lakše uključivanje u kolektiv vrtića.


Pogledajte najčitanija pitanja i odgovore u vezi sa logopedijom.


 


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde