"Baš mi je sladak sa lažom, prava je beba"

Beba u reklami i beba na bilbordu imaju lažu u ustima. I to lepo izgleda za slikanje. Ali laža nije nešto što podržava pravilan rast i razvoj deteta.

Beba je mala, tek došla na ovaj svet. Toliko različitih stimulusa i doživljaja ima u svakom trenutku. Toliko novih informacija koje ne zna kako da obradi. Da bi se snašla i nekako organizovala u svom tom haosu beba pokušava da sazna što više. Tako će se ona okretati ka zvuku i svetlu, pomerati telo, hvatati, stiskati, vući, stavljati u usta, ispuštati i bacati stvari. Stavljanjem predmeta u usta beba u stvari spoznaje svet oko sebe, i to na najprirodniji način.

Laže (varalice, dude) jesu anatomske, ali i takve mogu prouzrokvati određene anomalije vilice i zuba. Ono što je posebno uočljivo kod dece koja dugo koriste laže jeste opšta pasivnost govornih organa, problem da se uvuče jezik i zatvore usta. To vodi problemima u izgovoru glasova koji zahtevaju logopedski tretman.

Često se roditelji žale da njihovo dete, koje aktivno koristi lažu, ne govori i da najčešće pokazuje prstom šta želi. Pa, detetu su nažalost samo ruke slobodne pa se njima i služi. Ni mi ne možemo da govorimo kad imamo nešto u ustima, tako da ne može ni dete koje se tek uči govoru.

Može laža biti simpatična i može biti "korisna" roditeljima za lako ućutkivanje deteta koje plače, ali laža nije nešto što koristi samom detetu i kao takva nije za preporuku.


Pogledajte najčitanija pitanja i odgovore u vezi sa logopedijom.


 


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde