Mikološka analiza noktiju


Mikološka analiza noktiju je procedura koja se sprovodi kada postoji mogućnost postojanja gljivične infekciju noktiju. Takođe, ova procedura može se primeniti za dokazivanje gljivične infekcije kože i vlasišta.

Mikološka analiza noktiju podrazumeva uzimanje uzorka sadržaja ispod nokatne ploče, da bi se uzorak pregledao direktnom mikroskopijom i mikološkom kulturom.

  • Direktna mikroskopija je dijagnostička procedura koja se sprovodi neposredno posle uzimanja uzorka.
  • Mikološka kultura se sprovodi radi otkrivanja uzročnika gljivične infekcije.

Kako se pripremiti za mikološku analizu noktiju?

Za mikološku analizu noktiju treba se pripremiti na pravi način. Mesto, koje je zahvaćeno gljivičnom infekcijom, ne sme se tretirati kremama, mastima, kupkama, tinkturama, šamponima ili drugim proizvodima, najmanje 4 dana pre davanja uzorka radi njegovog laboratorijskog testiranja.

Na dan sprovođenja mikološke analize ne smeju se koristiti kozmetički preparati za negu kože. Ti preparati uključuju i one na bazi čajevca, propolisa i druge.

Osobe ne smeju tretirati svoje nokte lakom, gelom ili veštačkim noktima. Stručnjaci takođe preporučuju da se ne režu nokti ili ljušti sadržaj ispod nokatne ploče 8-10 dana pre same procedure. Sadržaj ispod nokta je bogat gljivičnim elementima i zato ga ne treba uklanjati pre mikološke analize. 

Kada je u pitanju gljivično oboljenje vlasišta, osobe smeju redovno prati kosu šamponima i regeneratorima, jer oni neće uticati na mikološku analizu.

Milokološka analiza noktijuKako se odvija mikološka analiza?

Pre davanja uzorka potrebno je očistiti zahvaćeno područje maramicom koja je natopljena alkoholom (70%). Ovaj postupak omogućava efikasno sprovođenje mikroskopije.

Uzorke kože, noktiju i delove kose treba uzeti i staviti u sterilnu kutiju, a zatim je poslati u laboratoriju što je pre moguće. Uzorci se mogu držati na sobnoj temperaturi pre transporta.

Predlozi za uzimanje uzoraka:

Uzimanje sadržaja ispod noktiju: Sonda je poseban instrument koji se koristi za uzimanje sadržaja ispod nokatne ploče radi njegove mikološke analize. Uzimajte uzorke sa onih delova noktiju koji su obojeni, distrofični ili lomljivi. Struga se onaj sadržaj ispod nokatne ploče, koji je na granici zdravog i bolesnog dela. Sam postupak davanja uzorka nije bolan, ali može biti nelagodan.

Uzimanje uzoraka kože: Mikološka analiza kože vrši se skalpelom. Pomoću sterilne oštrice nežno sastružite kožu, a uzorke kože stavite u odgovarajuću sterilnu kutiju i zatvorite je ili uzorak stavite na čisti papir, a zatim ga prenesite u laboratoriju na ispitivanje.

Uzimanje uzorka sa vlasišta: Mikološka analiza vlasišta vrši se posebnom pincetom, kojom se uzima nekoliko dlaka sa dela vlasišta koje je zahvaćeno gljivičnom infekcijom. Pincetom počupajte nekoliko dlaka sa zahvaćenog područja i skalpelom sastružite vlasište. Poželjno je da uzorak sadrži koren dlake, sadržaj začepljenih folikula i ljuske kože. Nije dovoljno ošišati kosu makazama, jer je infekcija obično ispod ili blizu površine kože glave.

Zašto je važno uraditi mikološku analizu?

Mikološka analiza noktiju, vlasišta ili kože je važna radi dokazivanja uzročnika gljivične infekcije i određivanja adekvatne terapije.

Zašto nastaju gljivične infekcije noktiju?

Gljivične infekcije noktiju javljaju se usled učestalijeg razmnožavanja gljivica na različitim delovima noktiju (ispod nokatne ploče, na površini nokta ili unutar nokta). Tople i vlažne sredine idealan su prostor za razmnožavanje gljivica.

Gljivične infekcije mogu zahvatiti razne delove tela, kao što su nokti, vlasište i koža. U našem telu postoji stalno prisustvo određenih gljivica i bakterija radi normalnog funkcionisanja crevne flore. Međutim, gljivične infekcije nastaju usled preteranog razmnožavanja gljivica.

Postoji mogućnost da se gljivična infekcija prenese s jedne osobe na drugu. Gljivične infekcije najčešće se javljaju na stopalima, jer je to područje najduže vlažno i toplo zbog nošenja čarapa i zatvorene obuće, kao što su cipele i patike.

Šta je Onihomikoza?

Onihomikoza je gljivična infekcija noktiju, bilo na šakama ili stopalima. Uglavnom je potreban duži vremenski period da bi se primetili prvi znaci gljivične infekcije, jer se razvija veoma sporo.

Dijagnoza onihomikoze postavlja se direktnim mikroskopskim pregledom i kulturom gljivica. Međutim, kada se primenjuje samo jedna procedura ispitivanja, negativni rezultati su veoma visoki. Za poboljšanje dijagnoze onihomikoze koriste se i druge laboratorijske metode, kao što su ungualna biopsija, PCR test, protočna citometrija i imunohistohemijske tehnike.

Stručnjaci smatraju da serijsko ponavljanje rutinskog direktnog mikroskopskog pregleda poboljšava efikasnost dijagnoze. Lakše je sakupiti adekvatan uzorak ispod nokatne ploče nakon prvog ili drugog struganja noktiju.

Mikološku analizu noktiju treba da uradi stručno lice u skladu sa medicinskom praksom, jer će se tako pružiti tačni rezultati, a pacijent neće biti izložen neefikasnom lečenju.


Pregled kod dermatologa za kažite pozivom na broj 063/687-460. Telefon važi za celu Srbiju.


Dermatolozi u Beogradu

Dermatolozi u Nišu

Dermatolozi u Novom Sadu

Ostali gradovi:


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde