Promene na koži i COVID19


Usled pandemije izazvane virusom SARS-Cov-2 primetna je pojava problema sa kožom kod dece i odraslih. Sve je više dokaza da je koža važan target organ za virus SARS-Cov-2, koji izaziva infekciju COVID-19.

Prema dosadašnjem saznanju, kod 21% SARS-Cov-2 pozitivnih pacijenata (1 od 5 obolelih) promene na koži mogu biti jedini, a kod njih 17%, prvi simptom COVID-19 infekcije.

Kožne promene udružene sa COVID-19 spadaju u jednu od sledećih kategorija.

Problemi sa kozom zbog korona virusa

COVID prsti

“COVID prsti” predstavljaju promrzlinama slične promene, 'perniones-like'. Primetni su bolni, crveni i ljubičasti (cijanotični) nodusi i ploče na prstima šaka i/ili stopala ili peta. Promene se smatraju najspecifičnijim za COVID-19. Javljaju se kod mlađih osoba sa lakšim formama COVID-19, kasnije tokom infekcije, ili nedeljma posle infekcije

Morbiliformni osip

Morbiliformni osip je malim boginjama-sličan osip, 'morbilli-like'. Na koži se javlja crvenilo, crvene makule i papule između kojih se vide ostrvca zdrave kože koja je na dodir “baršunasta”. Javlja se kod srednje teških COVID-19 infekcija, na početku bolesti ili tokom oporavka

Vezikulozni osip

Vezikulozni osip je ovčijim boginjama-sličan, 'varicella-like'. Crvenilo sa vezikulama (mehurići ispunjeni tečni sadržajem) mogu da se jave bilo gde na koži ali najčešće zahvataju laktove, kolena ili dorzume šaka (nadlanice) i/ili stopala. Promene mogu trajati danima ili nedeljama. Javlja se obično pre drugih simptoma, kod sredovečnih osoba sa srednje teskom COVID-19 infekcijom.

Urtikarija

Urtikarija je poznatija kao koprivnjača, urticaria. Nagla pojava urtika (“kao ožaren koprivom”) koje brzo nastaju i brzo nestaju sa kože, praćena jakim svrabom; iako su primarno lokalizovane na trupu, mogu zahvatiti bilo koji deo kože. Najčešće počinju pojavom jakog svraba na dlanovima i tabanima. Može doći do udružene pojave otoka usana, kapaka i/ili jezika. Urtikarija se javlja rano tokom infekcije, traje dugo po prestanku zaraženosti sa SARS-Cov-2 virusom.

Livedo retikularis

Crveno-plave, ljubičaste, cijnotične promene mrežolikog izgleda koje okružuju okca normalne boje, lokalizuju se na trupu i/ili ekstremitetima. Promene ukazuju na ozbiljno oštećenje krvnih sudova (vazospazam, tromboza…). Njihova pojava je udružena sa najtežim formama COVID-19, vide se kod kritično bolesnih pacijenata.

Multisistemski inflamatorni sindrom kod dece

Crvenilo, polimorfni osipi, čvrst otok (edem) šaka i stopala, konjuktivitis, promene u ustima. Sistemski i laboratorijski nalazi su slični atipičnoj formi Kavasakijeve bolesti.


Poseta dermatovenerologu bitan je element u prevazilaženju kožnih pojava tokom pandemije izazvane korona virusom.

 


Podeli tekst:

Prof. dr Ljiljana Medenica je specijalista dermatovenerologije iz Beograda sa više od tri decenije radnog iskustva. Saznajte više i zakažite pregled.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Bosa 13.11.2021

    Pozdrav.Ustanovljen mi je korona virus,od simptoma samo gubitak cula do prije tri dana,kad je izbio osip na rukama,nogama i ramenima.Rekli su mi da je to urtikarija,i lece je deksazol 0,4 i ksizal tabletama.Osip se vraca svako 24 -26 sati.Dal je ispravna ova terapija i koliko dugo smijem da je koristim?


  2. Svetlana Jovanovic 17.04.2021

    Dobar dan.Ja sa u decembru prelezala coronu. I od predva dana mi se na tabanima i sakama pojav sitan osip koji se bas ni ne vidi dobro pracen svrabom...Zanima me dali je to posled corona virusa.Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde