Promene na koži i COVID19

Usled pandemije izazvane virusom SARS-Cov-2 primetna je pojava problema sa kožom kod dece i odraslih. Sve je više dokaza da je koža važan target organ za virus SARS-Cov-2, koji izaziva infekciju COVID-19.

Prema dosadašnjem saznanju, kod 21% SARS-Cov-2 pozitivnih pacijenata (1 od 5 obolelih) promene na koži mogu biti jedini, a kod njih 17%, prvi simptom COVID-19 infekcije.

Kožne promene udružene sa COVID-19 spadaju u jednu od sledećih kategorija.

Problemi sa kozom zbog korona virusa

COVID prsti

“COVID prsti” predstavljaju promrzlinama slične promene, 'perniones-like'. Primetni su bolni, crveni i ljubičasti (cijanotični) nodusi i ploče na prstima šaka i/ili stopala ili peta. Promene se smatraju najspecifičnijim za COVID-19. Javljaju se kod mlađih osoba sa lakšim formama COVID-19, kasnije tokom infekcije, ili nedeljma posle infekcije

Morbiliformni osip

Morbiliformni osip je malim boginjama-sličan osip, 'morbilli-like'. Na koži se javlja crvenilo, crvene makule i papule između kojih se vide ostrvca zdrave kože koja je na dodir “baršunasta”. Javlja se kod srednje teških COVID-19 infekcija, na početku bolesti ili tokom oporavka

Vezikulozni osip

Vezikulozni osip je ovčijim boginjama-sličan, 'varicella-like'. Crvenilo sa vezikulama (mehurići ispunjeni tečni sadržajem) mogu da se jave bilo gde na koži ali najčešće zahvataju laktove, kolena ili dorzume šaka (nadlanice) i/ili stopala. Promene mogu trajati danima ili nedeljama. Javlja se obično pre drugih simptoma, kod sredovečnih osoba sa srednje teskom COVID-19 infekcijom.

Urtikarija

Urtikarija je poznatija kao koprivnjača, urticaria. Nagla pojava urtika (“kao ožaren koprivom”) koje brzo nastaju i brzo nestaju sa kože, praćena jakim svrabom; iako su primarno lokalizovane na trupu, mogu zahvatiti bilo koji deo kože. Najčešće počinju pojavom jakog svraba na dlanovima i tabanima. Može doći do udružene pojave otoka usana, kapaka i/ili jezika. Urtikarija se javlja rano tokom infekcije, traje dugo po prestanku zaraženosti sa SARS-Cov-2 virusom.

Livedo retikularis

Crveno-plave, ljubičaste, cijnotične promene mrežolikog izgleda koje okružuju okca normalne boje, lokalizuju se na trupu i/ili ekstremitetima. Promene ukazuju na ozbiljno oštećenje krvnih sudova (vazospazam, tromboza…). Njihova pojava je udružena sa najtežim formama COVID-19, vide se kod kritično bolesnih pacijenata.

Multisistemski inflamatorni sindrom kod dece

Crvenilo, polimorfni osipi, čvrst otok (edem) šaka i stopala, konjuktivitis, promene u ustima. Sistemski i laboratorijski nalazi su slični atipičnoj formi Kavasakijeve bolesti.


Poseta dermatovenerologu bitan je element u prevazilaženju kožnih pojava tokom pandemije izazvane korona virusom.


Kod koga da zakažem dermatološki pregled?


Podeli tekst:

Prof. dr Ljiljana Medenica je specijalista dermatovenerologije iz Beograda sa više od tri decenije radnog iskustva. Saznajte više i zakažite pregled.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Olivera 03.12.2023

  Pitanje za Danijelu: Da li ste se izliječili? Istu bolest imam ja, od vakcina Astrazeneke i Fajzerove.


 2. Vesna 28.11.2023

  Imala sam neki virus krajem januara, propraćen brojnim tegobama: bol u grlu, suvi kašalj, gubitak glasa, promuklost i upala ušiju. Zbog ušiju sam pila antibiotike. Posle terapije na nogama, od kolena do kukova pojavile mi se crvene bubuljice nalik na male boginje. Povuklo se brzo, ali odmah posle toga su se pojavili crveni krugovi u koji se kasnije pojavila suva koža i ljuspice. Dermatolog mi je rekao da je to rosea pitrijaza i da će to proći najviše do 8 nedelja. 11 meseci posle toga, to i dalje traje. Posećivala sam više dermatologa i svi su isto rekli ali pitaju se i oni kako to traje toliko. Naravno, svi prepisuju kortiko masti, čak mi je jedan prepisao i antibiotike i opet ništa. Ja se plašim da je to već postala hronična bolest.


 3. Ivana 24.07.2023

  I ja imam sličan problem. Urtikarija već 2 godine. Počelo je posle korone, a sve analize su ok. Nema uzroka. Pojavi se, traje po 2-3 meseca, prođe, pa se vrati....


 4. Aleksandra 01.05.2023

  Zdravo, ja sam posle covida i trece doze pfizer vakcine nadrljala Prvo mi se javila urtikarija u vidi dermogrAfizma, nakon toga pad kalijuma i zavrsila sam u bolnici. Dr Medenica je prva koja me je pregledala i dala mi je Aerius koji mi i nije bas pomogao. Nakon toga razni drugi antihistaminici i pregledi. Danas, posle god i po dana od pojave urtikarije koja ne prestaje imam i bolove u zglobovima prstiju i sake. Radjeni su mi svi testovi na autoimune bolesti i negativna sam. 


 5. Aleksandar 19.01.2023

  Pozdrav svima, Samo sam zeleo da podelim iskustvo sa ljudima koji su ovde pisali. I meni se u toku covida kroz poslednje 2 godine pojavila Urticaria (Koprivnjaca) to sto svi vi opisujete, i od mnogo lekara sam u poslednje vreme cuo da se sve vise ljudi zali na ovaj problem. Prvi put kada sam dobio covid i posle vakcine imao sam koprivnjacu dobrih 6 meseci, i nemojte ni da pokusavate da ovo izlecite, mozete samo ublaziti simptome svraba sa antihistaminicima ali to mora ocigledno proci samo od sebe i to je to.. meni je posle 6 meseci dosao dan da sam osetio kako mogu da izdrzim da prolongiram uzimanje antihistaminika i tako sam se "skinuo" sa antihistaminika i urticaria je prosla. Drugi put kada sam imao covid nisam uspeo da ga konstatujem testovima ali sam ponovo imao koprivnjacu doduse ovoga puta dosta dosta manju, i trajala je oko 2 meseca, ponovo sam predosetio da je vreme da polako ukidam kontra blokatore histamina, bilo je tesko par dana i proslo je.


 6. Milica 02.08.2022

  Prelezala sam kovid pre 3 meseca (tezi oblik jer sam bila hospitalizovana, bez upale pluca vec zbog izlivanja tecnosti u pleuru, perikard i abdominalno) rehabilitovala sam se mirovanje, suplement. Sada nakon 3 meseca jako mi opada kosa i pojavljuje mi se osip koji podseca na urtikarija ali nije pracen svrabom osim laganog peckanja i zrenja ponekad, bol u svim zglobovima i misicima i to je sinhronizovan sa intenzitetom osipanja po telu, nema temperature. Zahvalna bih bila ako biste mi dali neki savet ili smernice kome je pogodno od vrsta lekara da se obratim Milica iz Nisa


 7. Jović Danijela 18.03.2022

  Pred 3mijeseca sam prelezala coronu, a pred mijesec dana mi se pojavio osip po rukama trbuhu,,, svrbim se sve dok mi žilice ne pokvare i dodje mi do plavca,,,, zanima me dali to može biti posljedica corone,,, jer šta got mazem i tablete za alergiju pila ne pomaže. Hvala


 8. Vesna 09.03.2022

  U januaru sam preležala coronu, od simptoma blago povišenu temperaturu sam imala, poremećeno čulo ukusa i snažne bolove u butinama kao da se kidaju misići. Danas dva meseca kasnije pojavile su mi se modrice po butinama i imam bol kao da imam upala mišića. Da li je to posledica corona virusa?


 9. Bosa 13.11.2021

  Pozdrav.Ustanovljen mi je korona virus,od simptoma samo gubitak cula do prije tri dana,kad je izbio osip na rukama,nogama i ramenima.Rekli su mi da je to urtikarija,i lece je deksazol 0,4 i ksizal tabletama.Osip se vraca svako 24 -26 sati.Dal je ispravna ova terapija i koliko dugo smijem da je koristim?


 10. Svetlana Jovanovic 17.04.2021

  Dobar dan.Ja sa u decembru prelezala coronu. I od predva dana mi se na tabanima i sakama pojav sitan osip koji se bas ni ne vidi dobro pracen svrabom...Zanima me dali je to posled corona virusa.Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde