Tuina


Tuina je posebna disciplina unutar tradicionalne kineske medicine, a predstavlja jedan oblik fizikalne i manuelne terapije. Bazira se na teoretskim postulatima kineske medicine, a sastoji se od vrlo sistematičnih i finih tehnika manuelne terapije. Tuina je jedna od najstarijih poznatih masaža na svetu pri kojoj se masažom vrhovima prstiju, dlanovima i laktovima otvaraju blokirani meridijani kroz koje tada ponovo i nesmetano protiče životna energija. Cilj te masaže je uspostavljanje ravnoteže u organizmu na  koju se deluje snažnim i stručnim pritiskom ruku masera na pojedine nervne završetke u telu.

Tuina je tehnika koja je nastala u Aziji i korišćena je u Kini vekovima. Izvodi se tako što se pažljivo pritiskaju mišići, grupe mišića i nervi (tačke koje su definisane u akupunturi) na telu pacijenta u cilju uspostavljanja prirodne ravnoteže u organizmu.

Masažom do zdravlja

Masaža će ojačati prvenstveno nervni sistem, poboljšati cirkulaciju krvi i ishranu kože glave i kose, ukloniti tvrdoglavost, izoštriti mišljenje, ukloniti bolove u očima, a poboljšaće sam vid, znatno će olakšati tegobe kod problema sa sinusima.

Masažom pripadajućih mišića i kože glave  pojačava se protok limfe što smanjuje napetost i otklanja bol. Iz istih razloga opuštaju se i jačaju mišići lica, peglaju bore i otklanja podbradak.

Primenjuje se kao glavna ili pomoćna metoda u lečenju, naročito kod dece i kod bolesti lokomotornog sistema. Tuina je sigurno najbolja tehnika za ublažavanje hroničnih bolova, a koristi se za ublažavanje tegoba nastalih usled problema sa digestivnim ili respiratornim sistemom, smanjenje stresa i poboljšanje opšteg stanja organizma. Brzo uklanja bol u vratu  ramenima i leđima, primenjuje se kod pacijenata koji imaju išijas ili teniski lakat. Takođe, može se primeniti kod pacijenata koji imaju glavobolju, predmenstrualni sidrom, emocionalne probleme.

Kontraindiokovana je kod pacijenata koji imaju ostoporozu, infektivne bolesti, probleme sa kožom i otvorene rane.
 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. sasa 19.02.2010

    Gde se u beogradu moze izucavati tuina?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde