Stilovi joge

Svi stilovi joge predstavljaju jedan celovit sistem koji uglavnom uključuje određene tehnike joge. Te tehnike su:
 • fizički položaji (Asana),
 • vežbe kontrole prane (energije) putem disanja (Pranajama),
 • relaksacione vežbe (Pratjahara),
 • kontemplacije (Dharana),
 • meditacije (Djana) i
 • samorealizacije (Samadhi)

Tehnika kojoj se opredeli najveći značaj u samorazvoju, opredeljuje stil joge. Neke od njih su:
 1. Radža joga je put kojim se stiče sposobnost upravljanja umnim procesima.
 2. Hatha joga je put gde se viši nivoi svesnosti dostižu, u najvećoj meri, praktikovanjem asana, bandi, mudri.
 3. Nada joga je put gde se viši nivoi svesnosti dostižu korišćenjem zvukova.
 4. Svara joga je put gde se viši nivoi svesnosti dostižu svesnošću, razumevanjem i upravljanjem aktivnosti energetskih kanala (nadija).
 5. Bhakti joga - put poštovanja, zahvalnosti i predanosti.
 6. Karma joga je put aktivnog delovanja iz osećaja jedinstva čiji je plod dobro delo.
 7. Džnana joga je put sticanja mudrosti usvajanjem izvorišnih znanja.
Pogledajte video u nastavku i odaberite stil joge koji vam najviše odgovara


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. ana 16.02.2013

  Joga i meditacija kada se uvezu na naše podneblje često stvaraju niz problema kako praktikantima tako i njihovim porodicama. Ljudi koji počnu da se bave jogom govore kako je za sada sve u redu i kako im prija. Ali u suštini time pristaju da na sebi sprovode eksperimente neizvesnog ishoda. Nemaju nikakvu garanciju da možda sebi već nisu naudili na neki način. I najmanja greška u primeni ovih tehnika ponekad ima nesagledive i dugoročne posledice koje se, što je najgore od svega, ne otkrivaju odmah.


 2. ana 16.02.2013

  Joga je forma fizički manifestovanih i pripremnih radnji za meditacije. Ono što će vam malo ko reći je da tim vežbama već i pre meditacije otvarate “čakre” (inače realno postojeća energetska čvorišta kod čoveka) i da većina vežbi predstavlja oponašanje pokreta kundalini zmije! Takođe niko vam neće reći da se čakre ne otvaraju bez razloga nego radi uspešnog učešća u magijsko-kontemplativnim ogledima, i da ih takođe treba i zatvarati! Samo više forme realnog i visokoinicijatskog spritualnog satanizma saopštava svojim adeptima da čakre treba zatvarati. Običan čovek i vernik koji se ne upušta u duhovno problematične delatnosti nije u opasnosti da će mu čakre biti otvorene bez njegove volje i znanja. Međutim, oni koji jednom na to pristanu svojom voljom postaju znatno podložniji uticajima sila nad kojima nemaju spoznaju i kontrolu. Nažalost, joga-vežbe često na vrlo perfidan način rade upravo ovo - čovek za osećaj ispunjenja, relaksiranosti, psihofizičkog rasterećenja i užitka trampi kroz jogu deo svog psihokognitivnog kritičkog aparata kojim razum drži kontrolu nad psiho-čulnim zadovoljstvima i senzacijama koje ih izazivaju. Da li će i u kojoj meri tu i dalje biti većih ili manjih problema zavisi pre svega od same osobe koja je započela sa ovakvim praksama.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde