„Otvori plavi krug“ – dve godine prevencije dijabetesa

Po obodu bačke ravnice, na severu zemlje, Subotičanina Iliju Stanića (60) sugrađani i slučajni prolaznici redovno susreću kako šeta. Ako se nekada nekome ne javi to je verovatno zato što zagledan u telefon zastaje da proveri prolazno vreme i pređeni broj koraka u aplikaciji „Otvori plavi krug“. Sam ili u društvu psa, uporni i posvećeni Ilija svakodnevno korača i trudi se da sačuva zdravlje narušeno dijabetesom. Samo u ovoj godini Ilija je prepešačio više od 4.200 kilometara.

„Pre više od šest godina ustanovljeno mi je da imam dijabetes tip 2. Uz preporuku lekara, ali i mnogo čitanja o ovoj bolesti, shvatio sam da je bavljenje sportom neizostavno kako bi se bolest kontrolisala. Bilo je vrlo ohrabrujuće kad sam shvatio da šetnjom, koju inače volim, mogu da kontrolišem svoj šećer. Naravno, uz to treba da pazim šta jedem i da koristim terapiju koja mi je propisana - jedno bez drugog i trećeg ne može“, kaže Ilija.

„Shvatio sam da, ukoliko se opustim što se tiče hrane i treninga, potrebno mi je barem dve nedelje, a nekad i više da se vratim u normalu i ponovo uspostavim kontrolu nad svojim dijabetesom.“

Beograd - metropola koja menja dijabetes