Kasni odlazak na spavanje može da dovede do povećanja telesne težine

Tinejdžeri i odrasli koji kasno idu na spavanje tokom radne nedelje skloniji su uvećanju telesne težine nego oni koji ranije ležu, pokazala je nova studija sprovedena na Univerzitetu Berkli, u Kaliforniji, koja je otkrila vezu između spavanja i indeksa telesne mase (BMI).
 
Istraživači sa Univerziteta Berkli analizirali su longitudinalne podatke dobijene od grupe koju je činilo 3.300 mladih i odraslih sa teritorije cele zemlje, i otkrili su da su ispitanici za svaki sat sna koji su izgubili dobili 2,1 poen indeksa telesne mase. Uvećanje telesne mase odgiralo se tokom perioda od pet godina.
 
Pored toga, vreme provedeno u vežbanju, ispred ekrana i broj sati proveden u spavanju nije imao nikakav uticaj na uvećanje indeksa telesne mase, pokazala je studija objavljena u oktobarskom broju magazina Sleep.
 
"Ovi rezultati nam govore da vreme odlaska u krevet u tinejdžerskom uzrastu, a ne samo ukupno vreme provedeno u spavanju, može da utiče na kontrolu telesne težine tokom perioda prelaska u odraslu dob", kaže Lauren Asarnow, glavni autor studije i doktorand na klinici Golden Bear Sleep and Mood Research Clinic Univerziteta Berkli.
 
Indeks telesne mase dobija se tako što se telesna težina osobe, izražena u kilogramima, podeli sa kvadratom njene visine, izražene u metrima. Indeks telesne mase zdrave odrasle osobe varira između 18,5 i 24,9.
 
Studija sprovedena na Univerzitetu Berkli analizirala je podatke dobijene u Nacionalnoj longitudinalnoj studiji zdravlja adolescenata, koja je pratila uticaj i ponašanje tinejdžera u Americi od 1994. godine. Fokusirajući se na tri vremenska perioda  - početak puberteta, period studiranja i ranu odraslu dob – istraživači su poredili vreme odlaska na spavanje i indeks telesne mase ispitanika u periodu 1994-2009.
Adolescenti koji su učestvovali u studiji beležili su vreme odlaska na spavanje i dužinu trajanja spavanja, dok su istraživači računali indeks telesne mase ispitanika.
Istraživanja pokazuju da mnogi tinejdžeri ne provedu devet sati u spavanju tokom noći, koliko je preporučeno, a prijavljuju da imaju problem da ostanu budni tokom časova u školi. Čovekov cirkadijalni ritam, koji reguliše fiziološke i metaboličke funkcije, obično se pomera ka kasnijem odlasku na spavanje na početku puberteta.
Rezultati studije govore nam da će adolescenti koji ranije idu na spavanje " na zdraviji način održavati telesnu težinu kada pređu u odraslu dob," kazala je Asarnou.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde