Koliko prosečno kalorija troše muškarci i žene


kalorijeDa li Vam je neko nekada rekao da žena prosečno sagori 2000 kalorija dnevno? Ili da muškarac sagoreva 2500 kalorija dnevno? 

Ova dva broja ponavlja veliki broj ljudi, toliko često, da se smatraju činjenicom. Međutim, oba broja su pogrešna i uprošćena. Izrada programa za mršavljenje koji se bazira oko  njih Vam može stvoriti problem. Broj kalorija koji sagori prosečna Amerikanka je blizu 2400, a Amerikanac 3100, mada čak i preciznija merenja mogu da nas prevare.

U ovom tekstu ćemo Vam predstaviti kako da na adekvatniji način razmišljate o energetskim potrebama muškaraca i žena. 
Umesto formula i definicija iz nekog udžbenika, koristićemo podatke o preporučenom dnevnom unosu koje je obezbedio Institut za medicinu. U istraživanju je učestvovalo  382 žene i 264 muškarca starosti 20 - 70 godina.
Hajde da uništimo mit da smo svi "prosečni"!

Dnevni utrošak kalorija od strane žena


Kalorijske potrebe su kao broj cipela. Neko nosi mali broj, neko veliki, ali je većina negde u sredini. Broj cipela prati "normalnu" distribuciju koja ima oblik zvona. Kalorijske potrebe žena imaju sličnu distribuciju (zavise od visine). Ovde je prikazana distribucija sagorenih kalorija naše grupe od 382 žene. Iz ovih podataka vidimo sledeće:

• 20 % ovih žena sagori manje od 2000 kalorija dnevno (niske potrebe)
• 65 % sagori između 2000 i 2800 kalorija (prosečne potrebe)
• 16 % sagori više od 2800 kalorija dnevno (visoke potrebe)
• prosek predstavlja 2365 kalorija

Ni jednoj ženi iz ove grupe nije potrebno tačno 2000 kalorija dnevno. Štaviše, prosečan broj kalorija koje sagori žena iz ovog uzorka je bliži 2400. Ali, nikada ne mislite da ste prosečni!

Dnevni utrošak kalorija od strane muškaraca


Muškarci imaju sreće! Oni, iako imaju sličnu težinu, imaju više mišića, manje masti i veće organe (jetru,bubrege i srce) što čini njihov metabolizam bržim. Ovako izgleda distribucija 264 muškarca iz našeg uzorka i iz nje možemo zaključiti sledeće:

• 19 % sagoreva manje od 2600 kalorija dnevno (niske potrebe)
• 59 % sagoreva između 2600 i 3600 kalorija dnevno (prosečne potrebe)
• 20 % više od 3600 kalorija dnevno (visoke potrebe)
• muškarci u proseku sagore 3076 kalorija dnevno

Iz  ovih podataka takođe vidimo da ne postoji ni jedan muškarac čije su kalorijske potrebe tačno 2500 dnevno. Prosečan broj kalorija koje muškarac sagori u toku dana bliži je 3100. Ali, nikada ne mislite da ste prosečni!

Ne shvatajte stvari previše jednostavno!


Ajnštajn je jednom rekao: "Sve treba uraditi što jednostavnije moguće, ali ne jednostavnije od toga".  Pretpostavka da su vaše energetske potrebe prosečne je preterano pojednostavljanje. Vaše energetske potrebe se mogu znatno razlikovati od proseka i one će se smanjiti ako kako mršavite i povećati ako dobijate na težini.

Izračunajte koji je indeks Vaše telesne mase.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Nedeljko 29.11.2021

    Svi ovi članci su mi zbunjujući. Koje jedinice za energiju koristite? Da li su kilokalorije ili kalorije? S obzirom da 100 grama punjenih grisina štapića sadrže 460kcal, onda bi sa sa jednom grisinom pregurao dan. S poštovanjem


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde