Debljina doprinosi progresiji karcinoma prostate

Istraživanje provedeno u Centru za rak „Anderson“ dovodi u vezu povećanu telesnu težinu pacijenta oboljelog od karcinoma prostate sa povećanim rizikom od ponovne pojave tumora i metastaziranja nakon radioterapije.

Naučno istraživanje na čelu s dr. Sarom Strom je provedeno na 873 pacijenta koji su bolovali od lokaliziralog oblika karcinoma prostate (ograničen samo na prostatu, nije metastazirao). Lečeni su žračenjem. Od ukupnog broja, 18% ih je bilo blago opasno, dok je 5% predstavljalo  umerenu ili tešku pretnju po pacijenta. Ispitanici su medicinski praćeni kroz period od ukupno 96 meseci. U tom razdoblju kod 295 pacijenata vrednosti tumorskog markera PSA (prostata specifični antigen) su porasle, što govori da je došlo do povratka tumora, dok su kod 127 pacijenata otkrivene metastaze.

Rezultati su pokazali da onih 5% pacijenata imaju 99% veću učestalost povećanja vrednosti PSA markera (rani pokazatelj razvoja tumora), i 66% veći rizik od ponovnog javljanja i metastaziranja tumora nakon lečenja radioterapijom u odnosu na pacijente s normalom telesnom težinom.

Dr. Strom smatra da još uvijek nije jasan razlog tome, niti da li bi smanjenje telesne težine nakon postavljanja dijagnoze karcinoma prostate povoljno uticalo na razvoj bolesti.

Međutim ističe potrebu intenzivnijeg praćenja pacijenata sa tumorom prostate nakon radioterapije.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa prostatom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde