Zašto treba voziti bicikl?

Zato što...

1...je vožnja bicikla jedan od najpopularnijih i najefikasnijih načina za oblikovanje tela i očuvanje zdravlja
2...jača srce
3...snižava krvni pritisak
4...povećava potrošnju energije
5...sagoreva višak masti
6...održava tonus tela, bedara, zadnjice, stomaka
7...snižava nivo stresa i napetosti

 

PAŽNJA! Ukoliko tokom vožnje osetite brzo lupanje srca, otežano disanje, mučninu i vrtoglavicu, stanite. Potražite savet lekara.
Uvek važi pravilo da dva do tri sata pre vožnje ne jedete tešku hranu. Po završetku vožnje obavezno pijte vodu a možete je uzimati i pre i za vreme vožnje biciklom.
Dobro je da merite vreme vožnje - satom, štopericom ili pulsmetrom.

Trajanje vožnje

Vozite bicikl do 30 min, prvih pet minuta treba da bude zagrevanje laganom vožnjom, a poslednjih pet minuta usporite okretanje pedala. Kontinuirana vožnja treba da traje 20 minuta. Nakon vožnje rastegnite celo telo, a posebno noge kao najangažovaniji deo tela.

Intenzitet vožnje

Vozite na 50 - 60% maksimalne srčane frekvencije. Za povoljne kardiorespiratorne efekte pedaliranje treba da bude oko 90 obrtaja u minuti. Izračunajte koliko puta jedna noga napravi kompletnih okreta za 15 sekundi. Cilj je da to bude 22 ili 23 okreta.

Potrebna odeća i oprema

Odeća treba da bude udobna i zaštitna (od hladnoće i toplote). Ako temperatura padne ispod 18 stepeni Celzijusa, preporučuje se korišćenje višeslojne biciklističke opreme pripijene uz telo.

Podeli tekst:

Dr Saša Plećević (Dr Feelgood) poznat je kao fitnes trener posvećen širenju reči o sportu i zdravim stilovima života. Specijalista je anesteziologije sa reanimatologijom.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Miloš 27.03.2010

    Sjajan sajt!


  2. Ljiljana 15.05.2009

    Vožnja bicikla omogućava da se opustiš i uživaš u lepoti prirode, Stvara se osećaj zadovoljstva i sreće, a o zdravlju da ne govorimo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde