Dr Feel Good odgovara

Astma nije prepreka

Pitanje za Dr Feel Gooda: Moj sin ima astmu. Da li je za njegovu bolest dobra fizička aktivnost? Da li mu to može pomoći?

Zabrinuta mama

Dr Feel Good odgovara: Redovna fizička aktivnost koja se sprovodi pod stručnim nadzorom lekara zaslužna je za smanjenje terapije kod dece obolele od astme, pokazalo je istraživanje sprovedeno u SAD. U studiji je učestvovalo nekoliko stotina dece koja boluju od lakšeg oblika astme. Tokom dva meseca sprovođenja redovne aerobne fizičke aktivnosti, pod kontrolom lekara, deci je zdravstveno stanje popravljeno do te mere da su lekari opravdano smanjili dnevnu dozu lekova. Dakle, astma Vašem detetu neće smetati da se bavi fizičkim aktivnostima. Naprotiv, delovaće blagotvorno na njegovo zdravlje.

Bol u leđima

Pitanje za Dr Feel Gooda: Kako da se oslobodim bolova u leđima? Hvala

Mirko, Kragujevac

Dr Feel Good odgovara: Najve ći uzrok bola u leđima su fizička neaktivnost, sedeći način života i genetske predispozicije. Redovna, umerena i individualno programirana fizička aktivnost ojačaće mišiće leđa koji štite kičmu od povreda i pomažu da telo držite uspravno. Vežbama ćete, osim bola u leđima, sprečiti njegove posledice: nervozu, depresiju, neraspoloženje. Ipak, budite oprezni: bol u leđima ne možete smanjiti samoinicijativno, morate se obratiti lekaru za savet.

Odgovorite na pretnje osteoporoze

Pitanje za Dr Feel Gooda: Da li je istina da fizička aktivnost jača kosti i usporava osteoporozu?

Gordana

Dr Feel Good odgovara: Izme đu 30 i 40 godine starosti kosti počinju polako da gube čvrstinu, elastičnost i gustinu. Jednostavno, počinju da propadaju. To je normalan fiziološki proces, ali i on se može odložiti. Pravilan način ishrane, redovna, umerena, individualno programirana fizička aktivnost mogu da uspore i prolongiraju proces starenja kostiju. U okviru svojih redovnih fizičkih aktivnosti trebalo bi da praktikujete i vežbe sa opterećenjem, koje u mnogome pomažu da kosti ostanu što duže zdrave.

 


Podeli tekst:

Dr Saša Plećević (Dr Feelgood) poznat je kao fitnes trener posvećen širenju reči o sportu i zdravim stilovima života. Specijalista je anesteziologije sa reanimatologijom.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Irina 14.02.2013

  Veliku zahvalnost dugujem dr Feelgood-u. Posle 3 godine velikih bolova izazvanih išijalgijom, oslobodila sam se bolova koristeći traku thera band i radeći vežbe sa kasete zona zdravlja.. Uradila sam pet magnetnih, nekoliko fizikalnih terapija po 10 dana, pregledali su me stručnjaci ortopedi i reumatolozi iz Grčke i Srbije.  Radila sam siacu masažu. Bez rezultata. Injekcije morfijuma su me jedno vreme oslobodile bola naravno samo trenutno. Dobila sam na poklon kasetu dr Feelgooda, i posle prvih urađenih vežbi sa trakom prespavala sam noć bez bola. Svakog dana radim vežbe 20 minuta i bola nema.


 2. Jasna 27.10.2009

  Zanima me da li se otvorio Vaš fitness centar u Kragujevcu?


 3. Miloš M. 28.09.2009

  Doktor Feelgood je najveći prodavac magle u regionu! Samo mi je žao svih ovih mučenih žena, muškaraca, odraslih i dece, na kojima je dotični zaradio.


 4. Marija 24.03.2009

  Pitanje za dr Feelgood-a: Moja drugarica je Vaš veliki poštovaoc i ima jedno pitanje: ona ima Tarner-ov sindrom i ima 24 godine. Visoka je 145cm i teška 88kg i već dve godine ne koristi prepisanu hormonsku terapiju. Kako i na koji način može da oslabi? Kome je najbolje da se obrati za pomoć?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde