Doktor Feelgood - Zdrav i pravilan doručak

Jedna od najbitnijih stavki koja se tiče pravilne ishrane odnosi se na to da ona treba da bude raznovrsna, ali i redovna. SZO preporučuje pet obroka dnevno, tri glavna i dve užine. Svi obroci su važni, ali je doručak ipak najvažniji obrok u toku dana. Nakon buđenja, pred nama je ceo dan tokom kojeg ćemo morati da budemo fizički aktivni, a za to je neophodna energija.
Metabolizam je ujutru najbrži, što znači da, ukoliko u to doba ne unesemo hranu u organizam, naše telo počinje da pati. S druge strane, oni koji izbegavaju doručak ili tvrde da preko dana ne stižu da jedu, uglavnom to nadoknade u večernjim časovima, što je najpogubnija moguća varijanta. Doručak bi trebalo da predstavlja kombinaciju proteina, ugljenih hidrata i masti. Poželjno je da bude "jak" i obilan, ali istovremeno i zdrav.


Uz napomenu da ne morate striktno da se pridržavate navedene gramaže, navešću vam nekoliko primera pravilnog kombinovanja doručka:

1. U čašu nemasnog jogurta sa 1% mlečne masti stavite pet kašika ovsenih pahuljica.

2. Iseckanu jednu breskvu stavite u blender, dodajte čašu nemasnog jogurta i sami napravite voćni jogurt. U to dodajte ovsene pahuljice.

3. Integralna kifla i čaša nemasnog jogurta.

4. Uzmite dva parčeta crnog hleba ili integralnu kiflu, na to stavite parče nemasnog sira, "zasladite" sa malo paradajza i krastavaca.

5. Pet kašika žita kuvanog na vodi pomešajte sa desetak zrna sirovog badema i pet suvih šljiva, i sve to prelijte sa pola šolje nemasnog mleka.


Zdrav-i-pravilan-doručak

Veoma je bitno da ne doručkujete "s nogu", već kod kuće, polako za stolom, i to nakon što uradite nekoliko vežbi istezanja. Ukoliko ujutru izdvojite 10-15 minuta za doručak i neke lagane vežbice, tokom čitavog dana imaćete više energije, bićete raspoloženiji, efikasniji na poslu, a tako ćete sačuvati i svoju mladost.

 

Podeli tekst:

Dr Saša Plećević (Dr Feelgood) poznat je kao fitnes trener posvećen širenju reči o sportu i zdravim stilovima života. Specijalista je anesteziologije sa reanimatologijom.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Vladan 11.07.2015

  Uh ovo su takvi stereotipi, da je muka citati ih. U principu, postoje ljudi koji od jednostavnih stvari stvaraju nauku da bi napravili lični biznis. Tako je sa horoskopima, nutricionizmom, ekonomskim i političkim temama. U nutricionizmu je dovoljno posmatrati životinje i naše daleke pretke. Što je Ph hrane kiselija, to je štetnija, što je lošija kombinacija hrane to je lošije varenje. Takođe je bitno poznavati cikluse kroz koje telo prolazi npr. od 4 ujutru od podne je ciklus eliminacije otrova, te se jede voće (da, da jer ima složene, blagotvorne sećere i bazna je hrana), od podne do osam uvece moze se jesti i hrana koja se nešto duže vari ali posle osam uvece ništa.


 2. Branislav 28.05.2012

  Dragi doktore, mogu li umesto pahuljice, za doručak jesti mangulice? Nekako mi više prijaju.


 3. Aleksandar 24.02.2012

  Poštovani.
  Kakva ishrana je najbolja za pacijente koji boluju od multiple skleroze.
  Pozdrav.


 4. Milan 06.04.2011

  Koristim Herbalife hranu i mogu Vam reći da sam prezadovoljan, skinuo sam 5kg za mesec dana, bez bilo kakvih vežbi i izbacivanja hrane!


 5. Nina 10.07.2010

  Od svih navedenih doručaka, ja ogladnim za 2 sata. Šta onda da radim?


 6. seka persa 09.03.2010

  Ovaj čovek priča istu priču već godinama. Ko ga sluša?


 7. Ivana 16.02.2010

  Za nedelju dana ne možeš ništa da uradiš na sebi, sem da odlučiš da počneš da poštuješ principe zdrave ishrane. Sve što se brzo skine, još brže se vraća.; )


 8. Tina Janjatovic 07.02.2010

  Vaš primer doručka je jako dobar, i ja se vrlo slično hranim. Recite mi, molim Vas, gde u Beogradu može da se kupi organska hrana? Ako možete da mi pošaljete odgvor na moju e-mail adresu, unapred hvala, 


 9. Marija 13.07.2009

  Ćao,
  imam jedan veliki problem, bilo šta da pojedem meni se odmah naduje stomak, izbegavam da jedem puno hleba i grickalice ali ništa. Trčim, radim vežbe i rezultati se vide tek nakon mesec dana, pa bi htela da pitam šta da radim da smanjim stomak i kukove ako je moguće za nedelju dana? Imam 56kg, 167m


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde