Uticaj nedovoljne fizičke aktivnosti na proširene vene

Proširene vene predstavljaju zdravstveni problem koji podrazumeva dilatirane, izvijugane i prominentne površne vene. Iako bilo koje površne vene mogu biti pogođene, najčešći problemi javljaju se na nogama. Iako za veliki broj ljudi proširene vene predstavljaju estetski problem, one mogu biti bolne i stvarati neprijatnost, a mogu dovesti i do ozbiljnih komplikacija.

Proširene vene
Produžena nekativnost usled vanrednog stanja, ostavila je posledice na zdravlje naših vena.

Usled pandemije korona virusa, pogodio nas je poduži period drastično snižene fizičke aktivnosti i to je između ostalog uticalo i na pogoršanje stanja pacijenata koji imaju problema sa proširenim venama. Dugotrajno sedenje, ležanje i daleko manje šetnje ili bilo koje druge fizičke aktivnosti, podstaklo je pojavu niza faktora koji doprinose pojavi tegoba kod ove grupe pacijenata.

Apsolutna preporuka lekara je fizička aktivnost za sve pacijente koji pate od hroničnih bolesti, a među njima i za pacijente sa venskim problemima. Međutim, zarad očuvanja javnog zdravlja tokom pandemije, svakako je bilo neophodno da se kontakti, a samim tim i kretanje, svedu na minimum. Posledična pasivnost aktivirala je niz faktora koji su doveli do tegoba kod pacijenata koji boluju od proširenih vena - objasnio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

Na javljanje problema proširenih krvnih sudova, veliki uticaj ima gojaznost, odnosno višak kilograma. Postojanje viška kilograma može dovesti i do povećanja prisustva masnoća u krvi koje onda dodatno opterećuju krvne sudove.

Produžena neaktivnost sigurno je ostavila posledice na zdravlje naših vena. Kod jednog dela pacijenata došlo je do povećanja telesne mase, što je dodatno opteretilo krvne sudove i uticalo na pojavu tegoba. Neki od prvih pacijenata koje sam pregledao imali su upravo upalu vena. To stanje se razvilo tokom perioda izolacije. Pored toga, nažalost, bilo je i pacijenata koji imaju komplikovanija stanja, poput hronične venske insuficijencije. Kod njih je došlo do pojave venskih rana - dodao je dr Jocić.

Savremena medicina pruža mogućnosti kvalitetnog lečenja sa relativno brzim oporavkom i u slučaju pacijenata sa komplikovanim stanjima. Veoma je često da oni koji imaju probleme sa venama, početak lečenja ostavljaju za hladniji period, poput jeseni i zime, kako bi imali dovoljno vremena za potpuni oporavak - kako zdravstveni, tako i estetski. Međutim, minimalno invazivne metode lečenja mogu se obavljati u bilo kojem periodu godine, s obzirom na to da brzo dovode do poboljšanja stanja, kao i do vraćanja osobe svakodnevnim aktivnostima koje su do tada predstavljale napor. Sve to dovodi i do unapređenja kvaliteta života osoba koji imaju probleme sa proširenim venama.

S obzirom na to da je pred nama leto, kada se pacijentima sa venskim problemima stanje generalno pogoršava, preporučuje se odlazak kod vaskularnog hirurga i razmatranje opcija za rešavanje problema. Savremene metode su pogodne intervencije jer traju kratko, izvode se u lokalnoj anesteziji, nisu bolne, a pacijentima je garantovan brz oporavak i vraćanje svakodnevnim aktivnostima – zaključio je dr Jocić.


Saznajte više o posledicama nelečenih proširenih vena>>>>>


 

Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije. Jedan je od pionira u novoj metodi lečenja vena medicinskim lepkom i osnivač Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde